SØG · HJÆLP

Blandede Bolcher

Lavalampe

Hej kemishow.
Jeg fandt ud af noget den anden dag, men i ved det sikkert i forvejen: Hvis man vil lave sin egen lavalampe, kan man blande feks. 10 dl vand, og 1 dl. madolie. madolien lægger sig i toppen, og hvis du så hælder noget salt ned, vil det hive noget af madolien med sig, og når det lander på bunden, vil madolien søge til tops. Man kan evt. sigte saltet fra bagefter, og genbruge det, til samme forsøg.
kent

Svar fra kemishow:

Hej kent
Normalt virker en lavalampe ved at man har to væsker der ikke er blandbare, men ligger så tæt på hinanden i massefylde, at udvidelsen ved opvarmning gør den tungeste væske lettere end den lette, og den flyder så opad i klumper, køler ned og falder tilbage til bunden. I dit tilfælde hiver saltet olien ned, saltet opløses og olien frigøres og flyder op igen (vi kendte den ikke)
Link til at lave sin egen (Der virker i længere tid): http://www.oozinggoo.com/howto.html
http://bradley.bradley.edu/~campbell/demopix4.html
mvh
Peter
Kemishow

kemikalier

Til kemishow
Ved I hvor man som amatørkemiker kan købe kemikalier ?
Med venlig hilsen
Klaus

Svar fra kemishow:

Hej Klaus
Matas, supermarkeder, keramikforhandlere, hobbyforretninger, byggemarkeder, grovvarehandler, produkthandlere er stedet hvor vi køber 98% af kemishows kemikalier eller udgangsstoffer til at kunne fremstille dem. Hvis det er specifikke kemikalier du er efter, må du spørge specifikt.
mvh Peter Kemishow

Køb af salpeter/kaliumnitrat

Efter meget og interesant læsning på Kemishow Århus' hjemmeside, har jeg fundet en del interesante forsøg, dog uden så meget teori som man (jeg) kunne ønske. Så det har også givet mig mulighed for at genopfriske ellers glemte ting i kemien.
Men jeg er løbet på et lille problem i forbindelse med indkøb af kemikalier
- et sted under "SoS" står der en opskrift på Paracelsus's knaldpulver, hvor der anvendes kaliumnitrat, og der henvises flere steder til Matas. Jeg er klar over at kaliumnitrat, salpeter og kalisalpeter er det samme - men det er ikke lykkedes mig at få noget af det i Matas, ligemeget hvad jeg end har kaldt det, da de åbenbart ikke sælger det (om ikke andet ikke Lolland/Falster og Sydsjælland).
Forklaringerne jeg har fået er alt lige fra at "Salpetersyre er det samme, bare billigere" til "Det er ulovligt i Danmark". Er der nogen andre steder, hvor det (skulle) være muligt for private mennesker at købe kalisalpeter, uden at komme hjem med en 25 kg. sæk fra DLG (eller hvad det der gødningsfirma nu end hedder)?

Med venlig hilsen
Thomas

Svar fra kemishow:

Hej Thomas
Salpeter er absolut ikke forbudt i Danmark, men Matas er indimellem lidt mystiske (sidst jeg var i en Matas i Århus havde de salpeter). Salpeter er salpetersyrens kaliumsalt. Det vil sige at hvis man neutraliserer salpetersyre med kaliumhydroxid og inddamper til tørhed, har man salpeter.
HNO3 + KOH -> KNO3 + H2O
Kaliumhydroxid er blandt andet den aktive ingrediens i nogle midler til at rense brændeovnslåger med.
(Pas på, der frigøres en masse varme ved processen, og det kan godt begynde at koge!!!).
Afløbsrens er natriumhydroxid, så der får du natriumnitrat i stedet. Af en mættet natriumnitratopløsning kan man så fælde kaliumnitrat ved at tilsætte en mættet kaliumkloridopløsning, køle ned til ca. 0 grader og filtrere den fældede kaliumnitrat fra. (Og kaliumklorid er hovedbestanddelen i "diætsalt med lavt natriumindhold")
En anden mulighed var at købe køleposer i en sportsforretning, lave en mættet opløsning af ammoniumnitraten i posen, og derefter fælde kaliumnitrat som nævnt ovenfor.
Kildeproblemet er, at der ikke rigtigt er andre anvendelser end husholdning og gødning for salpeter (men 25 kg er ikke så dyrt, og vil vare lææææææænge:-).
En gartner eller planteskole ligger måske inde med ren salpeter og vil sælge lidt.
mvh
Peter
Kemishow

Svar fra Thomas:

Hej Peter
Mange tak for ideerne til at fremstille salpeter. Jeg havde ikke tænkt på man kunne bruge salpetersyrens nitrationer, selv om det nu ellers er ganske simpelt. Men jeg må se at få fat i den lokale gartner i morgen og høre om det er noget han ligger inde med dovenskaben længe leve - det er nu lettest at købe det i pulverform, istedet for at skulle hen og bruge tid på at inddampe eller filtrere;) ).
Tak for hjælpen.
Med venlig hilsen
Thomas

Gødning

Hej Kemishow
Jeg har læst mig frem til at det billigste er at købe en 25 kg sæk ved en gødningsforhandler hvis man skal lave en røgbombe (saltpeter og sukker), men hvad er det for noget gødning man skal købe og ved du eventuelt hvor der er en forhandler?
Mads

Svar fra kemishow:

Hej Mads
Du får først svaret når hjemmesiden bliver opdateret, for du har ikke oplyst din e-mail (vi burde måske lave formularen så det ikke er muligt at sende den uden, men hvor meget skal man holde folk i hånden)
Hvis du skal bruge kaliumnitrat er det hensigtsmæssigt at købe en sæk.....: kaliumnitrat!!!
Kig på de gule sider under gødning eller grovvareselskaber. Da du heller ikke har oplyst hvor du bor, kunne jeg jo lige så godt give dig adressen på DLG i Kangerlussuaq.
:-)
Peter
Kemishow

Selvlysende maling

Spørgsmål til de kloge :
Hvor får man fat i selvlysende maling til UFOer eller kan vi lave det selv ????? for vi skal "out in space" d. 15.11
Med flammende og bragende spejderhilsen Rie

Svar fra kemishow:

Hej Rie
Selvlysende maling indeholder normalt enten zinksulfid der er dopet med kobber eller strontiumaluminat der er dopet med yttrium eller europium. Det er ganske uskadelige stoffer, selvom det lyder hidsigt.
I de "vamle, gamle dage" indeholdt selvlysende maling radium, der er radioaktivt, og zinksulfid der lyser når det rammes af stråling. Fordelen var at den type maling ikke skal oplades med lys før den lyser, ulempen....
at den var radioaktiv. Der har været en del skandaler med den gamle maling, senest vedrørende militært teknisk personel der havde arbejdet med den type maling.
(her er et af utallige spørgsmål fra villy Søvndal: http://www.folketinget.dk/Samling/20021/spor_sv/S4608.htm)
Det er ikke besværet værd, og kræver noget af det lidt mere alvorlige synteseudstyr at lave stofferne selv, men malingen kan købes i de fleste hobbyforretninger og lignende (se dig godt for, der er store prisforskelle). For eksempel: http://www.pandurohobby.dk (søg på selvlysende) http://www.d-s-m.dk/produkter.html (fattig hjemmeside, men mange ting!) Endeligt skulle schjernings farver sælge det www.schjerning-farver.com, men deres hjemmeside er nede. (og legetøjsforretninger er tit også med)
mvh
Peter

Blandede spørgsmål

HeyZa Kemishow!

Vi er tre HTX elever; en, to eller alle tre med fremtid indenfor kemiens verden!
I vores fritid bruger vi en del tid på kemi, hvor efter vi er blevet stemplet som nørder!
Vi "nørder" har lige et par spørgsmål:

1. Vi har været ved at "lege" lidt med sort krudt, vi lavede det i forhol; 1 del C, 3 dele S og 7 dele KNO3!
hvad kan vi gøre for at gøre det lidt mere "voldsomt", for det var nu lidt tamt...

2. Vi prøvede også at tage en halv liters flaske og fylde med 10 g sølvpapir og 400 ml HCl- det sagde BANG!
Hvad er er det der sker i flasken?

3. Vil det være forsvarligt at lave det i en 10 liters dunk med 9 l HCl og 200 g sølvpapir?

4. Vi laver også H2, det er bare ikke meget man får ud af galvaniseret stål, ved i hvor vi kan få fat i noget Zn i ren form?

5. Når vi laver noget gør vi en del ud af at lave reaktionsskemaer og beregninger, kender i et computerprogram der kan afstemme og beregne kemiske formler og reaktioner?

6. Vi går også en del op e at veje og måle tingene af inden vi bruger dem, ved i hvor vi kan få fat i måleglas, bægerglas o.l.?

7. Vil det være muligt at jeres show kan tilpasses til en klasse 1. g'er som ikke er helt uvidende?

Tak for en masse inspiration!
På forhånd tak

Nordjyderne/"Kemi nørderne"

P.S. Alle Eksplosioner foregår på en mark fri for bebyggelse, vi går en del op i ikke at bringe andre i fare!

Svar fra kemishow:

Hejsa
Det var en bunke, men da I har nummereret, er det heldigvis ret nemt at svare:
(Jeg har klippet fra begge jeres mails, da jeg ikke gik ud fra at to svar ville gøre jer gladere)

1. Sortkrudt er normalt i blandingsforholdet 10:15:75, og når I har lavet den blanding er I nået frem til den tidlige middelalder. Blandingen af pulvere kaldes melkrudt, og anvendes til langsomtbrændende satse. Hvis det skal brænde hurtigere skal det bearbejdes mekanisk i en kuglemølle, stampeværk eller kollergang (det er som regel under denne proces at krudtværker eksploderer) læs Bogen om Krudt, af lars Barfoed og prøv at søge på : making good black powder
Generelt er krudtfremstilling jo altså ude over lovens kant, og ikke noget vi vil tilråde folk.

2. "Syrebomber" er generelt en rigtigt dårlig ide! Man sprøjter ting til i syre og aluminiumklorid, og forureningen bliver liggende efter I er gået hjem, så børn og dyr kan gnide sig ind i det!
Reaktionen er:
3 HCl + Al -> 1,5 H2 + AlCl3 + varme
Da gas fylder bliver der overtryk, og så sprænges flasken.

3. NEJ! jfr 2. (Overvej lige hvor meget I ville svine, og hvor meget ros man vil få for at hælde 9 liter saltsyre ud i naturen). (desuden bliver en plasticdunk bare blød og revner, det er en helt anden plasttype end sodavandsflasker, der er designet til at modstå tryk).

4. Hvad med at prøve en zinktagrende...? En blikkenslager har det i tonsvis, og i de fleste byggemarkeder kan man også købe zinkdimser til inddækning ved vinduer ol. (brug ikke alu, det bliver lidt for varmt når man opløser det)

5. Kun smerte kan lære jer at værdsætte videnskaben! Vi kender ikke sådanne programmer (så svært er det heller ikke..... )

6. Matas under udstyr til vinfremstilling og en god isenkræmmer.

7. Vi laver jævnligt shows for gymnasier og HTX, så det virker fint.

mvh
Peter
Kemishow

Svovl og andet

Hej kemishow.
Jeg er en dreng på 12 år, som interesserer mig for kemi. Jeg har købt jeres video, og syntes at den er mega god.
Men jeg har også nogle spørgsmål:

1. Når man brænder svovl af, kommer der jo svoldioxid, hvis du indånder svovldioxid, giver det så andre bivirkninger end hoste?

2. Ved i hvor man kan købe reagensglas, som ikke soder til, når man putter den over åben ild? (Havde engang et reagensglad fra et minikemisæt, men det blev helt sort, og til sidst brændte der hul i det.)

3. Når man laver sejlgarnsbomber, hvad er så det mest sikre fyrværkeri, at lave det udaf? Heksehyl, selvantænder meget jo nemt. (De skal fyres af ude på en mark, med meget stor sikkerhedsafstand)

4. Hvis man blander sprit og borsyre, siger i at det giver en farvet flamme. Jeg var ude at spørge efter det på apoteket, men hun siger at det ikke vil du til formålet. Er det en væske?

5. Af hensyn til at skille fyrværkeri af, kan det gøres ganske ufarligt, hvis du skiller en isfontæne af. Jeg har gjort det mange gange (med at par ukrudtshandsker på) Og det har ALDRIG selvantændt. Det pulver man får fra fontænen er hvist noget titan blandet med nitrovat. Kender i en metode, til at skille de to stoffer fra hinanden?

Hilsen Kent.

Svar fra kemishow:

Hej Kent
1. Hoste er det mindste, svovldioxid er dødeligt giftigt! Se www.kiros.dk og søg på svovldioxid.
2. Sod på reagensglas skyldes den flamme du varmer med eller det du koger i det. Enkelte matas'er sælger reagensglas, skal du bare bruge et enkelt må du redde dem man køber vanillestænger i.
3. Neeeej! Det er forbudt og farligt at skille fyrværkeri ad og lave andet fyrværkeri af det (specielt kanonslag).
4. Borsyre er et hvidt pulver, og opløst i sprit giver det en grøn flammefarve (borsyre er ikke det samme som borax, og borax er natriumborat og vil give en gul flammefarve fra natriummet)
5. DET ER FARLIGT AT SKILLE FYRVÆRKERI AD! At du ikke er kommet til skade skyldes ikke at det er ufarligt, men at du har været heldig. Når man fortæller folk at rygning er farlig, er der altid en der kender en der røg om en skorsten og blev 85...... han var heldig. En trediedel af dem der ryger dør af noget rygerelateret, men det betyder jo også at to trediedele af dem dør af noget andet.... og det gør ikke rygning ufarligt(statistisk koster hver cigaret 5 minutter af dit liv)!
Hvis satsen opløses i acetone får man titanpulveret som bundfald, og væsken kan så hældes fra, og når acetonen er fordampet, har man en skorpe af nitrocellulose tilbage (det ligner lak, og bruges som sådan)
Tænk dig godt om og vær forsigtigtig
Peter
Kemishow

hjemmelavet sikkerhedslunte

hej
Jeg har fundet en opskrift på internettet i min søgen efter en sikker, stabil(den skulle være stortset lige så god som en visco lunte men er ikke vandtæt), let og langsomt brændende lunte, og jeg fandt den. \"Golden powder fuse\" opskriften er:
5 dele KNO3 5 dele c-vitamín(ascorbinsyre) og et par dele vand Bomuldsnor
man starter med at knuse de 2 stoffer til pulver, og så koger man vandet og opløser stofferne i det, når de er opløst ligger man bomuldsnoren ned i det indtil den er mættet, så tager man den op og ligger den til at tøre. Når den er tør skulle den brænde meget langsomt og meget varmt og skulle stortset ikke kunne pustes ud, men den er ikke vandtæt.

Mine spørgsmål er så:
1. Hvor kan man købe ascorbinsyre til rimelige penge?
2. Har i nogen erfaring med denne lunte?
3. Har i nogen ide om hvor varm den her lunte brænder?
4. har i nogle forslag til hvordan man kan lave den vandtæt, evt. med en slange uden om den eller et lag lak eller noget i den retning?

Kunne der egentligt ikke være en del forretning i at fremstille sådan en lunte da det ikke ligefrem er let at finde nogen som sælger lunter her hjemme, til feks. kanon byggere osv... ,og kan den egentlig klassificeres som farlig? Det er jo ikke ligefrem den mesteksplosive blanding.

Svar fra kemishow:

Hej "Rolfiboy"
Jeg kender ikke opskriften, men vil meget gerne høre mere om den når du har prøvet.
1. Eneste umiddelbare kilde til c-vitamin er vel c-vitamintabletter. Supermarkeder er formodentligt de billigste, køb dem med mindst muligt indhold af tablethjælpestoffer. Jeg kan forøvrigt ikke se den store grund til at pulverisere når det skal opløses.
2 og 3 nej og nej, men jeg skal se det før jeg gætter.
4. Rul den ind i tape, krymp den ind i krympeflex eller lignende.

Både kanonbyggeri og fyrværkerifremstilling kræver polititilladelse, og har man den kan man købe fra fyrværkerigrossister.
Stol generelt aldrig for meget på en lunte, det er ikke for sjov at professionelle som regel bruger elektrisk tænding eller dynoline til større ting. Lunters største farlighed er upålidelighed!
mvh
Peter
Kemishow

Luftballon med helium

Hejsa...
Jeg har set jeres hjemme side, men jeg kunne ikke finde et svar... jeg vil gerne købe en fjernstyret luftballon, men jeg ved ikke hvilket
helium jeg skal fylde i den... ved du det?
Mvh.
Martin

Svar fra kemishow:

Hej Martin
Hvis du søger på nettet på "ballongas" får du et utal af heliumforhandlere. Det vil nok også kunne betale sig at spørge en forhandler af industrigasser, som for eksempel "svejsehuset" i Århus hvad de tager, da det ikke skulle undre mig om priserne varierer kraftigt.
mvh
Peter
Kemishow

Brint og FX til filmprojekt

hej jeg er en dreng på 14 år.!!! jeg skal lave nogle Special efektes til et film projekt! jeg vi gerne lave nogle store brag, nogle store eksplotioner, sprænge nogle modeler af papmashe i luften og lave en masse røg! hvordan kan jeg gøre dette?? må jeg lave dette? Hilsen Tobias Webber

Svar fra kemishow:

Hej Tobias
Generelt er filmeffekter snyd og bedrag. Typisk filmer man en lille krudtladning der forstøver og antænder et brændstof (ildkugle) eller er begravet i en blanding af cementpulver og korkstykker (stor støvsky med "sten" i). Ved at bruge et højhastighedskamera får man eksplosionen til at se større ud, når den køres lidt langsommere. Derefter lægger man en matchende lyd på. Problemet med normale mikrofoner er at de er gode til at optage tale og almindelige lyde, men ved høje lyde går de i mætning, så det der lyder imponerende mens det sker, kun bliver et kedeligt smæld.
Find i stedet lyden i filerne til et computerspil eller en hjemmeside med lyde, for eksempel: http://www.talonsoft.com/downloads/completelisting.html#sounds
Generelt bør du ikke gå i gang med at lave effekterne fra bunden, det involverer lidt for mange muligheder for at komme seriøst til skade.

Pegani.dk sælger elektrisk affyret scenefyrværkeri, det koster, men det er sikkert og effektivt.

En ildkugle kan laves ved at fylde en ballon med flaskegas og tænde den, se effekten her:
http://www.kemishow.dk/aarhus/video.html
(den der hedder "sikkerhed(briller)"), den er nogenlunde kontrollabel, men kostede mig stadig pandehåret og 1. grads forbrændinger i ansigtet.

"Toys "R" us" sælger en udmærket røgmaskine for 300 kroner i tiden! Røgvæsken er dyr, men destilleret vand med 25% glycerin virker bedre end den de sælger og koster ikke ret meget at blande selv (de siger at det fjerner garantien, men det er nok primært fordi de sælger maskinen billigt og regner med at tjene på røgvæsken...... og bevisbyrden ligger ved dem hvis maskinen
dør ;-)
Vær forsigtig, selv professionelle bliver jævnligt skadet/dræbt af filmeffekter.
da du ikke beskriver hvad du vil lave, ken jeg ikke give specifikke advarsler/råd
mvh
Peter
Kemishow

Blandede spørgsmål

Hej kemishow. Jeg er en dreng på 12 år, som sad og tænkte over følgende en dag:

1. Hvad sker der hvis man sætter en uåbnet dåsecola over ilden. Vil den springe? Kan det være farligt at lave?

2. Kan det røde på en tændstik (kaliumkloraten) brænde uden ilt?

3. Jeg har set en opskrift på lunter, hvor man tar en masse tændstikker og putter ned i kogende vand, og når alt det røde ude på spidsen er væk, skal man putte en lang garnsnor ned i vandet som nu er blevet rødt. Jeg tør ikke prøve det, før jeg har fundet ud af om den damp som vandet laver, trækker noget af kaliukloratet med op?

4. Hvis man tar en deodorant og sprayer med ind i en flamme, vil der så være mulighed for at dåsen springer i luften? Mange siger at det er farligt, men det er jo bare en slags fortyndet ethanol som er på tryk. Vil ilden kunne trænge igennem det lille hul som ethanolen kommer ud af?
Hilsen kent

Svar fra kemishow:

Hej igen, Kent
1. Den vil revne eller springe, og revnen vil som regel vende i den retning hvor den laver størst ulykker når den sprøjter kogende cola ud over den eller det der står der.

2. Ja, kaliumkloraten leverer ilten, og de andre komponenter i tændstikhovedet er brændstof.

3. Det er ret uskadeligt, og kaliumklorat er et salt der ikke ryger med op i dampen i synderlig stor mængde. Hvis du koger tør vil det der er i gryden selvfølgeligt tænde (der skal ret mange tændstikker til ret lidt vand hvis det skal virke!)

4. Hvis en spraydåse bliver over 50 grader varm, risikerer man at den eksploderer pga. overtryk. En spraydåse indeholder typisk propan- eller butangas som drivmiddel, og det stof man vil have sprayet ud (parfume, lak, maling eller lignende) i form af en opløsning i et eller andet opløsningsmiddel (vand, alkohol, acetone, terpentin, fortynder eller det der er værre).
DET ER EN MYTE AT TRYKFLASKER KAN "SLÅ TILBAGE"!
Der er intet ilt i flasken, så der er ikke noget til at nære en forbrænding ind gennem dysen eller inde i flasken.
Myten skyldes at gasværksgas kunne i gamle dage, fordi der nogle gange kom luft med i gassen og acetylenflasker kan lave ulykker, fordi acetylen under tryk er temmeligt ustabilt.
Generelt er det selvfølgeligt muligt at sætte ild i sig selv eller sine omgivelser med sådan en "miniflammekaster", men det er et andet aspekt af farligheden. Typisk lykkes det for folk at sprøjte på deres hånd eller ærme, og så er der pludseligt ild i dem (og det ser sjusket ud)!
mvh
Peter
Kemishow

Salpeter og træbrænding

Er stødt på jeres hjemmeside,med mange interesante opskrifter, jeg skal dog lave noget helt andet, jeg vil gerne brænde nogle halvstore bogstaver i noget træ, til dette siger en ven jeg skal bruge en blanding af salpeter og sukker, som jeg så drysser på via en skapelon og herefter sætter ild til. men hvor køber jeg salpeter/kaliumnitrat og hvad det nu ellers kaldes? nogle siger de ikke vil sælge fordi det er ulovligt, og andre "siger" de ikke har det mere.
Med venlig hilsen Gert

Svar fra kemishow:

Hej Gert
Salpeter kan købes som kaliumnitrat ved en grovvarehandel (du får 25 kg for det et kilo koster i Matas).
Med mit kendskab til sukker-salpeters opførsel tror jeg ikke du skal forvente et særligt kønt resultat, det sprutter en del, og dråber af smeltet salpeter vil tegne sære streger. Dæk af med ler og brug en blæselampe i stedet.
mvh
Peter
Kemishow

salpeter til røgbombe...

hej, jeg skal bruge noget billigt(!) salpeter til nogle røgbomber, og det eneste jeg kan finde er hos DLG, og det hedder npk 14-0-39 hvilket vil sige at der er 14% kvælstof og 39% kalium, men kan det bruges til røgbomber?? eller skal det være renere??
håber på et hurtigt svar!
på forhånd tak :)
Ham__Selv@XXXX.dk

Svar fra kemishow:

Hejsa
NPK 14-0-39 er ganske rigtigt kaliumnitrat. Den man får som gødning er rigeligt ren til at brænde af. I gamle dage fremstillede man salpeter til krudt ved at blande møg fra dyr og mennesker med andet organisk affald og træaske i såkaldte "salpeterplantager. Bunkerne blev holdt fugtige ved overhældning med urin i et års tid, og så vaskede man den dannede salpeter ud, og inddampede til tørhed. Nitrat kom fra nedbrydningen af det organiske materiale og asken leverede kalium. I tidlige tider kendte man ikke til omkrystallisering, så man anvendte bare råsalpeteren.... og den var rigeligt ren til at slagtehinanden med på slagpladsen.
mvh
Peter
Kemishow

Arbejde/udannelse

Hej kemishow... jeg ved gopdt at dette ikke har så meget at gøre med jeres side, men tænkte at I nok ved noget om emnet. Jeg, Daniel, er igang med at skulle vælge uddannelser og komme videre.
Men dertil har jeg nogen spørgsmål.:
 1. Findes der en fyrværkeri udannelse
  Hvis ja, hvor og hvordan kan jeg få sådan en uddannelse
 2. Kemikere, hvad kan man bruge sådan en uddannelse til, altså hvilke jobs osv.... Og hvor kan man få den uddannelse
På forhånd tak.
Daniel

svar fra kemishow:

Hej Daniel
Nu ardens.dk
Der er en artikel om ham her:
http://cph.ing.dk/arkiv/5299/raketkemi.html

Der er adresse på andre fyrværkere her (undskyld siden, men listen er god nok :-)
http://www.bryllupsklar.dk/leverand%C3%B8rer/festfyrværkerier.htm

(Tag evt. en snak med din studievejleder) Kemi-uddannelserne skal du starte med en tur på gymnasiet eller HTX.
Sørg for at få masser af fysik, kemi og matematik. Af sprog er engelsk en rigtig god ting, da 90% af lærerbøgerne på videregående uddannelser er engelske.
Du kan læse flere forskellige retninger indenfor kemi, jeg tror du skal snakke med din studievejleder i gymnasiet når det kommer så vidt, om hvilken retning du så skal i. Kemiskere arbejder som forskere, med udvikling og kvalitetskontrol i industrien, som undervisere og i et utal af andre tænkelige (og til tider utænkelige jobs). Uddannelserne ligger i både Ålborg, Århus, Esbjerg, Odense, lyngby og København (det er ikke nødvendigvis det samme man kan læse alle steder, men snak med studievejlederen).
Jeg ved ikke nok om dig til at give bedre råd, men jeg håber at det hjalp.
mvh
Peter
Kemishow
 

Lidt af hvert

Hej kemishow.
Jeg er en dreng på 12 år, som har nogle spørgsmål:
 1. Når man blander salpetersyre, med svovlsyre, for at lave nitrovat, hvad skal man så gøre hvis man får det på hænderne, og hvad vil der ske. Kan denne blandingen ætse igennem træ?
 2. Nu har jeg købt noget svovlblomme, som er gult. Jeg troede, at det var det svovl, som sad på tændstikkerne, men det fandt jeg ud af, at det ikke var, da jeg satte ild til det.
  Det er lidt dyrt, så jeg vil ikke bare smide det ud. Kan man brug svovlblomme til andet en knaldpulver.
 3. Hvor kan man købe kaliumchlorat?
 4. Hvad sker der, hvis man nitrerer: sprit , 3 dobbelt salmiakspiritus , et fyrfadslys.


svar fra kemishow:

Hej igen, Kent
 1. Nitrersyre er meget ætsende, og man skal bruge handsker. Får man det på fingrene skal man skylle med masser af koldt vand i mindst et kvarter. Huden bliver gul (xanthoproteinreaktionen), og det øverste lag skaller evt af efter en uges tid.
  Varm nitrersyre kan få træ og lignende til at selvantænde, og kan ætse gennem de fleste ting (inklusive hud og tøj)!
 2. Nej, det er ca. 150 år siden der var rent svovl på tændstikker (svovlstikker), navnet har bare hængt ved. Der er masser af anvendelser, bare slå op i en kemibog eller et leksikon. Hvorfor smide det ud? Nu har du købt det, og det koster ikke noget at have stående på hylden, til du får brug for det.
 3. Ved en kemikaliegrossist, hvis man er momsregistreret _og_ over 18 år (jfr fyrværkeribekendtgørelsen)
 4. Sprit og nitrersyre reagerer meget voldsomt og danner giftig NO2. Salmiakspiritus er en base, og vil neutralisere syren under stærk varmeudvikling og et fyrfadslys består af paraffin, der er totalt ureaktivt sammen med syren.
Kent, pas godt på dig selv, husk briller og handsker og lav kemi sammen med en voksen. Hvis du for eksempel bare putter tilfældige ting i nitrersyre, risikerer du meget nemt at få dannet stoffer der er yderst giftige eller eksploderer når du mindst venter det.
Med venlig og bekymret hilsen
Peter
Kemishow

Blandede spørgsmål og et par døde links

Hej
Jeg er såmænd bare nysgerig. Jeg kunne aldrig selv finde på, at eksperimentere med nitrersyrer. Jeg kunne ikke en gang finde på at lave nitrovat, af bekymmelse for at få det på hænderne. Jeg har ikke nogen kemibog, så kan du ikke give mig et par ideer til nogle forsøg med svovlblomme. Jeg har søgt på engelske sider efter forsøg, men har ikke fundet ret mange, så hvis I har en god side eller to, så vil jeg gerne have dem at vide.

1. Jeg fandt et forsøg, hvor man hælder vand ud over kalium, hvorefter der opstår kæmpe flammer.
Jeg kan ikke finde nogle steder, hvor man kan købe kalium, kan i give mig et tip? Er det muligt, at fremstille det selv?

2.Jeg har fundet nogle links på jeres side, som jeg ikke kan få til at virke: slate.csustan.edu/stkrm/Recipes/recipes-contents.htm
http://www.ii.dk/tfsites/tf/html/sites/dak.asp

3 .Kan i oversætte denne opskrift til dansk?:
Golden rain #1
Source: "Mengen en Roeren"[6], page 224
Comments: Burns with a yellow color, and emits yellow sparks that are formed by the slowly burning lampblack.
Preparation:
Potassium nitrate.................................18
Sulfur............................................8
Lampblack.........................................5

4. Inde på jeres links, har jeg fundet et andet forsøg, som de kalder for golden rain.
Reaktionen er: Pb(NO3)2 + 2 KI ==> PbI2¯ + 2 KNO3
Hvilke ting skal man bruge, og hvordan udfører man eksperimentet. Er det farligt?

5. Kan man selv lave lycopodium.
Venlig hilsen Kent.

svar fra kemishow:

Hej igen igen, Kent
Jeg har samlet dine to mails i en, for at spare lidt plads.
Svovlforsøg:
Der er mange muligheder, og jeg synes du skal kigge i gamle leksika og bibliotekets kemibøger. (skolebiblioteket har en stak) Spørg evt din lærer om du ikke må låne nogle af 8-9-10 klasses bøgerne. (du må også selv arbejde lidt for sagen!)
Kemilinks:
På denne adresse er der kemilinks ad nauseam:
http://www.uni-regensburg.de/Fakultaeten/nat_Fak_IV/Organische_Chemie/Didaktik/Keusch/link.htm

ad. 1.
Kalium er utroligt reaktiv og temmeligt farligt. Man kan ikke lave det på køkkenbordet, da det fremstilles ved elektrolyse af smeltet kaliumklorid! Ved reaktionen med vand dannes der kaliumhydroxid, der er endnu mere ætsende end flydende afløbsrens. Det kan købes ved firmaer der sælger kemikalier og laboratorieudstyr.

Ad. 2.
Døde links er en grim ting!
Dansk kemi findes nu på:
http://www.techmedia.dk/html/sites/dak.asp
(men de lider også af døde links ;-)
Den anden døde:
slate.csustan.edu/stkrm/Recipes/recipes-contents.htm
er nu blevet til
http://science.csustan.edu/stkrm/Recipes/recipes-contents.htm

Ad. 3.
Ja, det kan vi da sagtens......... nåååå du ville også have den oversat ;-)
Gylden regn #1
Kilde: "Mengen en Roeren"[6], side 224
Kommentarer: Brænder med en gul flamme, og udsender gule gnister der er dannet af den langsomt brændende.
Fremstilling:
Kaliumnitrat.................................18
Svovlblomme............................................8
Kønrøg.........................................5 (Kønrøg er en art fin sod der bruges som pigment i tush og sort farve).
Det mere alvorlige er, at opskriften helt mangler en forklaring på hvordan det egentligt skal bruges! Skal det mon presset til piller, brændes som pulver eller røres ud i klister?.... Jeg aner det ikke!))

Ad. 4.
Forsøget anvender kaliumiodid og det meget giftige blynitrat. Der dannes blyiodid når opløsninger af de to stoffer blandes, og det daler så gennem væsken som gyldne flager.
MAN SKAL GENERELT HOLDE SIG LANGT VÆK FRA ALLE EKSPERIMENTER MED TUNGMETALLER!!!

Ad. 5.
Lycopodium er sporer fra planten "ulvefod", og den kunne man vel godt dyrke selv, eller finde et sted hvor den voksede og indsamle den. Alternativ kan du bruge "kaffeflødepulver" til de fleste af de forsøg hvor man skal bruge "heksemel".
Med venlig hilsen
Peter
Kemishow

Destilleret Vand

Hey kemishow. Jeg ligger inde med ca. 5 liter destilleret vand, og
så var det at jeg kom til at tænke på jer.... I må da have nogle gode forsøg med det destillerede vand
Hilsen Thomas

svar fra kemishow: Hej Thomas
Hvis du tænker over hvorfor man bruger destilleret vand, vil du komme til konklusionen, at der ikke er ret meget spændende at bruge destilleret vand til. Det er ikke andet end vand!
Ideen med at destillere det er, at man fjerner de salte og gasser der er opløst i kildevand, så det bliver endnu mindre reaktivt end almindeligt vand.
Der er ikke noget at gøre, beklager...
:-)
Peter
Kemishow

Diverse kemikalier

1. Hvor kan man skaffe chlorater, perchlorater og nitrater af natrium, kalium, calcium, ammonium eller barium. Rødt og gult phosphor. zink, svovl og karbid. Aluminium-, Magnesium- og Zink- og alle mulige andre slags pulvere?

2. Kan man ikke bruge alm. pulveriseret grill-kul i stedet for trækul til sortkrudt?

3. Et sted på siden står der at man kan lave raketbrændstof af Zink og Svovl kan man ikke også lave røg af det?

MVH
Mathias

svar fra kemishow:

Hej Mathias
1. Zink fås ved en blikkenslager og kaliumnitrat, svovl og karbid fås i MATAS (hvis man er over 18).
Alle de andre ting kan man heldigvis kun købe ved kemikaliegrossister hvis man er momsregistreret, og altså dermed har en rimeig sandsynlighed for at have en lovlig og forsvarlig anvendelse af dem. Det skyldes dels at der i tidens løb er kommet så mange håbefulde unge kemikere alvorligt til skade med de stoffer du nævner, dels at det ikke er stoffer man bruger til noget i det "almindelige" dagligdags liv.
Mange af metalpulverne kan man selv fremstille med en fil :-)
2. Kullet til sortkrudt skal være trækul med lavt askeindhold for at give det bedste krudt. Klassisk anvender man hassel eller pil. Grillkul (ikke briketter, de indeholder op til 50% sand!) er trækul og kan sagtens anvendes uden at reducere effekten væsentligt i det halvdårlige sortkrudt man selv kan lave.
3. Blandinger af zink og svovl ryger voldsomt når de brænder (zinksulfid). Så udover at være et ikke alt for imponerende raketbrændstof, kan det også bruges til at lave (sundhedsskadelig) røg. mvh
Peter
Kemishow

sukker!

Hejsa jeg ville bare lige høre om man kan lave sukker krystaller lige så let som at lave andre krystaller f. eks. alun krystaller!
Hilsen Thomas

svar fra kemishow:

Hej Thomas
Man kan sagtens dyrke sukkerkrystaller, men det er lidt sværere, da sukker er meget letopløseligt i vand, så krystallerne skal nærmest dyrkes i sirup (man er altid nødt til at dyrke krystaller fra en mættet opløsning, således at når der fordamper lidt af opløsningsmidlet, bliver der et overskud af det stof der skal danne krystallen, der så udfældes på podekrystallen).
Sukkers opløselighed i vand varierer kraftigt med temperaturen, og det gør at selv ret små temperaturudsving forstyrrer krystalvæksten.
mvh
Peter
Kemishow

Hej Kemishow

Jeg hørte fra en kammerat at der skulle være nogle opskrifter på div. mere eller mindre farlige ting (sprængstof) på jeres side...jeg er da glad for at jeg ikke har fundet nogen opskrift på C-4 frit tilgængeligt på jeres side, men som medlem af forsvaret vil jeg da godt liiige prikke lidt til opskrifter på krudt og kugler...jeg synes det er OK at i siger til folk de kan trampe på et heksehyl og så er det det, det er også helt OK at vise en tegning eller to over en kartoffelkanon...JA, den er farlig, resultatet af en sådan kan faktisk have dødlig udgang...men hvad jeg tager MEGET stærk afstand fra er det faktum at i ligger muligheder for hvordm man laver napalm "kloner" ud ppå jeres side...prøve liiige at se "We were soldiers" engang, og spørg jer selv om det ville være fedt at have gud og hver mand til at rende rundt med den slags....well...det var måske at overdrive, og det er jo lidt svært for Peter på 10 at smide 500 liter af stadset ud over naboens hus, men alligevel...
Jeg håber ikke i tager denne besked ilde op...det er blot en mening, men jeg har dog et enkelt spørgsmål... Da jeg er i patrulje delingen og snart skal en tur til Afghanistan ville det faktisk være en rar ting hvis man skulle blive skåret af, at få og vide om det kan lade sig gøre at lave noget brugbart af det der er i en almen feltration...det der menes med brugbart i dette tilfælde er sprængstoffer, krudt, eventuel andre ting der ville kunne bruges i...well...krigs øjemed, jeg har læst jeres notits om at i ikke udgiver opskrifter, hvilket jeg synes er en god politik, men det ville nu alligevel være rart at vide om man kan overleve turen hjem, selv om det bliver på tom mave...hvis i ikke ved hvad der er i en standard feltration, skaffer jeg gerne en til jer i kan undersøge nærmere. MVH
CN

svar fra kemishow: Hej Carsten
Der er principielt tre ting vi ikke giver folk opskrifter på:
- Giftstoffer
- Rusmidler
- Sprængstoffer
Årsagen er dels at der er for stor mulighed for at de selv kommer til skade, skader andre, eller bare i det hele taget opfører sig så tåbeligt at det er til skade for naturvidenskabens omdømme. Vi fraråder på det kraftigste at folk selv fremstiller eller ændrer fyrværkeri! Jeg tror ikke du finder noget sted på siden hvor vi anbefaler nogen at trampe på et heksehyl!
Vi har alle vore fobier (under et show oplevede vi en der var bange for gummihandsker, fordi man kunne trække dem over hovedet og blive kvalt), men det undrer mig lidt, at din er napalm. Napalm er ikke andet end geleret brændstof, og det er faktisk betydeligt mindre farligt at arbejde med, end ren benzin. Selve ideen med napalm er netop at det ikke skal gå af i en kæmpe ildkugle når det tænder, men blive spredt ud over målet og brænde roligt og længe. Den typiske napalm-bombe er principielt ikke andet end en droptank til et fly, der er forsynet med en tændsats, der tænder når bomben slippes fra flyet. Det er så bombens fart der flår den i stykker ved nedslaget og spreder napalmen.... og så tændes den af den brændende tændsats.
Ildkuglen man ser på optagelse af napalmbombninger er faktisk ikke ønsket, men et resultat af at noget af napalmen, på trods af at den er geleret, alligevel forstøves og forbrænder "uden at gøre nytte".
Som menig burde du have overværet en branddemonstration, der blandt andet gør folk fortrolige med brandstiftende midlers (fosfor, termit og napalms)væsen og opførsel. Generelt kan man ikke bruge filminstruktørers ide om våbens virkning til ret meget....... selv en lille klat formbart sprængstof eksploderer i en kæmpe ildkugle, der i mistænkelig grad ligner en pose sortkrudt i en spand benzin.
Jeg giver dig helt ret i at det næppe er sandsynligt at 10 årige er i besiddelse af fremføringsmidler til flyvåben.
I Amerika har jeg set "napalm på tube" til at starte lejbål med. Det er anvendeligt til netop dette formål fordi det brænder kontrolleret og længe, og i modsætning til f.eks. diverse termit og krudtsatse ikke overtrækker brændslet med et brændhæmmende lag af diverse salte.
Selvlavede våben:
Sammenlignet med det materiel som "Fader Stat" udleverer til dig, er der meget lidt slagkraft i det man selv kan fremstille i felten. Det bedste råd i den sammenhæng er at holde styr på stumperne! (McGyver er til at lukke op og sk... i, han holder ikke!)
En standard feltration indeholder ikke noget specielt reaktivt (efter 8 års fastansættelse og 4 års reservekontrakt i forsvaret, mener jeg mig i stand til at udtale mig om det), medmindre det er mad man er ude efter :-)
Det eneste feltrationsmæssige der kunne være interessant er "varmeelementet" i de amerikanske rationer, som jeg ikke har været i stand til at få fingre i eksemplarer af. De indeholder en blanding af jern og magnesium, der producerer en hulens masse varme når der kommer vand på (har du nogen af dem vil en vareprøve da være dejligt).
For så vidt angår improviserede kampmidler, tror jeg du skal snakke med jægerne. Sidst jeg var på kursus deroppe (faldskærm) så jeg et par nydelige "grønspættebøger" der dækkede emner du er interesseret i.
(Bemærk at uautoriserede eksperimenter og våbenproduktion er en sikker måde at blive straffet eftertrykkeligt og smidt ud af forsvaret på)
God tur til Afghanistan.
Husk at det er et af verdens værst mine- og UXO-forurenede områder, så træd varsomt!
mvh
Peter
Kemishow / KN-R

CO2 og global opvarmning

Hej UNF Aalborg!
Vi er to piger som ønsker svar på følgende spørgsmål:
Hvad kan vi gøre for at begrænse skaderne af global opvarmning?
Svar ønskes hurtigst muligt, gerne med henvisninger eller links til andre sider på internettet.
Med Venlig Hilsen
Anna Og Ditte
Roskilde Katedral skole

svar fra kemishow:

Hej Anne og Ditte
Det I egentligt beder om, er en besvarelse på jeres opgave. Hvis andre besvarer ens opgave, og det bliver opdaget.... så er man dumpet!
Jeg vil tro at en væsentlig del af jeres opgave er den informationssøgning og kildevurdering i beder om, men I kan få et par hints:
Det er normalt CO2 (fra forbrænding af fossile brændstoffer) og methan (fra rismarker og fisende kvæg) der får æren for drivhuseffekten.
Taler I om at begrænse skaderne eller om at begrænse udledningerne?
Hvis man vil begrænse udledningerne, kan der være tale om at lave landbrugsbegrænsninger eller anvende genmodificerede organismer der udleder mindre methan. På energiområdet kan man anvende "alternative energikilder" vind, sol, biobrændsel, geothermisk varme, eller bide i det sure æble og erkende at A-kraft måske er den eneste løsning på et alternativ der kan opfylde det reelle energibehov.
At forbyde al udledning af CO2, og gå tilbage til stenalder-stadiet, er der også rabiate miljøfolk der drømmer om, men det er nok ikke særligt realistisk.
Der er masser af information på både nettet og biblioteket, så det er bare at søge. Vær dog opmærksom på at man i miljødebatten ofte er ude for at kilderne er meget stærkt politisk farvede.
med venlig hilsen
Peter
Kemishow

Farvet lampeolie

Hej Peter!
vi har i den klub hvor jeg arbejder, lavet olie lamper,
men jeg har ikke kunne finde et stof der kunne opløse sig i, og farve olien.
Meget er prøvet men det udskiller sig og stiger enten til tops eller går på bunden.
Mvh Steffen

svar fra kemishow

Hej Steffen
Problemet bunder i, at man groft set kan dele stoffer op i polære og upolære stoffer. Hvis man skal opløse et upolært stof, skal det ske i et upolært opløsningsmiddel (tænk på olie-eddike salatdressing). Lampeolie er upolært, så det gælder om at finde et upolært stof der er farvet.
Et farvestof der kan, er det der gør paprika rødt. Hæld et brev paprika i en flaske olie, lad det stå en uges tid og hæld olien fra, vupti, rød olie. Andre farver er fra "sprit"-tusher. Put "indmaden" fra en udtørret tush i en gang olie, og se om den ikke går hen og bliver farvet. Tushen skal være tørret ud, da sprit eller hvilket spændende opløsningsmiddel der nu ellers bruges, har et lavere flammepunkt end olien, og derfor potentielt kan få olielampen til at eksplodere hvis der er nok af det. De fleste oliebaserede malinger er lavet af et pigment (fast stof) der er opslemmet i malingen for at få så stor dækkeevne som muligt, og er derfor ikke egnede til at farve olien med.

Sikkerhed:
Man kan ikke mere købe farvet olie, fordi der var en del uheld med mindre børn, der troede at den farvede lampeolie var saftevand. Når de drak den og fik den i lungerne, giver det alvorlige komplikationer.
:-)
Peter
Kemishow

Hej Kent(?)

Jeg har samlet dine tre mails i et svar, så skal jeg ikke sende helt så mange mails:

SP 1: Cornflakes
Jeg er en dreng på 12 år, som har været inde på en af jeres links, og der så jeg en opskrift hvor der var tre billeder uden tekst.
Billede 1: Cornflakes blev pulveriseret i en morter.
Billede 2: Pulveret ligger i en skål.
Billede 3: kæmpe flammer.
Handler dette forsøg, om at man kan knuse cornflakes, og derefter sætte ild til dem?
PS. Har set jeres show, og syntes at det er godt.

SP 2:
Jeg vil gerne prøve at lave jeres indikater, som bliver blå når man ryster den, og når man så holder den i ro bliver den klar og gennemsigtig.
Problemet er bare, at jeg ikke tør lege med afløbsrens, så jeg ville høre om i havde andre ting som man kunne bruge i stedet for afløbsrens.

SP 3:
Jeg har i lang tid gået og tænkt over, om nitroglycerin ikke er det samme som nitreret glycerin, ligesom nitrovat, er det samme som nitreret vat.

Svar 1
Billederne er fra:
http://www.chem.leeds.ac.uk/delights/photos/Cornflakes
Sådan reagerer knust cornflakes normalt ikke, men den krukke med en blålig væske er formodentligt flydende ilt. Hvis noget kan brænde, vil det stort set altid gå totalt amok i flammer hvis man hælder flydende ilt på og tænder det.
Desværre har dem der har siden ikke fundet det nødvendigt at skrive hvad det egentligt er der sker, så det er mit bedste gæt.
Cornflakespulver blandet med salpeter ville også brænde voldsomt.

Svar 2:
Opskriften siger at det er flydende afløbsrens, da der skal bruges en stærk base. Stærke baser er rigtigt lede, så det er meget fornuftigt at du ikke har lyst til at få fingrene i dem! Desværre er der ikke rigtigt noget alternativ i det forsøg (methylenblåt er forøvrigt heller ikke ret nemt at skaffe)

Svar 3:
Du tænker godt! Det er ganske rigtigt!
Forskellen er bare at man godt kan fremstille og demonstrere små mængder nitrocellulose, da det ikke er følsomt over for stød og bare brænder når det tændes. Nitroglycerin er temmeligt ustabilt og et lille stød, slag eller bare en dårlig dag får det til at detonere (altså eksplodere meget voldsomt). Nitroglycerin skal man holde sig fra!!!
mvh
Peter
Kemishow

Flourescens

hej!! jeg vil gerne have opskriften på UV-Fluorescerende maling eller noget! min fysik/kemilære sagde at det var kræftfremkaldende!! er det rigtigt?
Simon

svar fra kemishow:

Hej Simon
Jeg bliver nødt til at bede dig være lidt mere specifik.
Der er flourescerende stoffer der er yderst kræftfremkaldende, og der er nogen der er så uskyldige at man kan hælde dem i understregningstush'er og smøre dem ud over sin lærebog. Hvad skal det bruges til?
mvh
Peter
Kemishow

Forsøg i større målestok

Mit navn er Mikkel, jeg er befalingsmand ved Beredskabsstyrelsen Nordsjælland.
Jeg så jeres show i Snurre Snup´s Søndags klub 13/10. Der lavede I et forsøg hvor I fik to stoffer til at reagere i et fyrfadshylster. Derefter nævnte en af jer at det kunne være sjovt at lave det forsøg i en stor blikspand og med større mængder af de to stoffer.
Hvis I er interesserede i at afprøve det, vil jeg meget gerne stille vores øvelsesområde til rådighed.
Med venlig hilsen
Mikkel

svar fra kemishow:

Hej Mikkel
Tak for tilbuddet.
Reaktionen var mellem magnesium og kaliumpermanganat, og den opståede varme var tilstrækkelig til at fordampe og antænde aluminiumsbægeret (de hvide funker). Vi har prøvet en mindre opskalering, og effekten er, at det dumpe "whump" mere og mere bevæger sig i retning af et brag. Ildkuglen, der er på størrelse med en lille badebold i den mængde vi plejer at bruge, bliver også tilsvarende større.
Den mindste smule indeslutning, selv hvis det bare er et stykke pap der ligger ovenpå bægeret, giver også et brag.
Desværre ville blikspandsstørrelsen blive en temmelig bekostelig affære, specielt magnesiummen er smådyr (ca. 800.- /kg for det fine pulver), og satsen er så følsom, at jeg ikke har lyst til at blande mere end nogle få gram ad gangen (det var også derfor den blev hældt sammen på et stykke papir).
Demonstrationsforsøg er en balancegang mellem at bruge nok til at det virker godt, realistisk, overbevisende (og på samme måde hver gang) og lidt nok, til at det kan kontrolleres (jeg kunne tro at branduddannelse er lidt det samme).
med venlig hilsen
Peter
Kemishow

Gelelys

Davs jeg er på udkig efter opskriften på gelé lys og jeg fandt et link på jeres hjemmeside men det virker desværre ikke så jeg tænkte om i ikke kunne give mig opskriften eller bare et nyt link til en side hvor det står!
på forhånd tak
Mvh
Lars

svar fra kemishow:

Hej Lars
Beklager de døde links, men sådan er nettet jo desværre :-(
Færdig gele kan man købe masser af steder:
http://www.nethobby.dk/gelelys.html
Men jeg giver dig helt ret i, at det er irriterende at skulle give 180 kr/liter for lampeolie (ca. 20.- /liter) der er geleret med en smule kunstharpiks.
Bedste bud jeg kunne finde var fra en diskussionsgruppe:
http://list2.pier37.com/pipermail/pnwsoap/2001-January/000111.html
Der bla. gav:
"CP-9000 Polymer to gel mineral oil, use at 5 to 10 % by weight as desired " fbr> Ang. opskriften på gele lys så har jeg efter jeg havde sendt mailen til dig selv søgt lidt på nettet og der har jeg fundet en opskrift hvor der bliver skrevet, at man skulle bruge 5% af noget de kalder kolofonium/harpikssyrer (eng. resin)
Det må så være i stedet for CP-9000.... lyder det rigtigt?
Det lyder nemlig næmere af få harpikssyre end at skaffe CP-9000!
jeg har kopiret opskriften så den står her under.
"Make your own candle gel. Just 5% resin and 95% mineral oil let sit for 1 hour at room temp., then cook at 200 degrees F for 1 hour. Ready to pour and crystal clear. Easy as pie."
Mvh Lars Willumsen

svar fra kemishow:

Hej Lars
Tak for tippet!
Kolofonium er fyrreharpiks man har dampet terpentinen af. Jeg har set det solgt som pulver i MATAS, så det er til at skaffe.
(Til alle andre der læser dette. PAS PÅ! 200°Fahrenheit er lige under 100° Celcius, og det er ca. 20 grader varmere end det typiske flammepunkt (den temperatur hvor der er dampe nok over en væske til at den kan antændes) for lampeolie på ca. 80°C. Det vil sige at opvarmning skal ske med god udluftning uden brug af åben ild, og med et låg der passer til gryden indenfor rækkevidde så man kan slukke en evt. brændende gryde).
Og den sædvanlige disclaimer:
Kemishow har ikke testet denne opskrift, og enhver brug sker på eget ansvar.
(Mail endelig hvis du afprøver den!)
:-)
Peter kemishow

Blitzpulver

hej Kemishow
Hvor køber man de "stoffer" man skal bruge til Blitzpulver ? Matas ?
Venlig hilsen
Dennis

svar fra kemishow:

Hej Dennis
Kaliumpermanganat kan købes i Matas hvis man er over 18. (et langsommere brændende pulver fås ved at bruge salpeter i stedet).
Magnesiumpulver kan købes ved kemikaliegrossister, og hvis man ikke har adgang til at købe ved grossister, må man lave det selv ved at bearbejde en klump magnesium med en fil.
Magnesium anvendes til offeranoder i vandvarmere, til "små letmetalblyantspidsere", til bildele (bla. VW-boble-motorer) og til "ildstartere" (Metaltændstik m Magnesiumblok, www.spejdersport.dk, den dyre men nemme løsning).
For at teste om en metalgenstand er magnesium skraber man den ren med en fil og drypper en dråbe eddike på. Hvis den bruser, er der magnesium nok i til at den kan brænde.
PAS PÅ.
MAGNESIUM BRÆNDER VED EN TEMPERATUR PÅ CA. 3000°C.
BRÆNDENDE METAL SKAL SLUKKES VED AT HÆLDE SAND PÅ, HVIS MAN FORSØGER AT SLUKKE MED VAND SKER DER EN EKSPLOSION HVOR BRÆNDENDE METAL SPRØJTER UD OVER DET HELE.
VED SÅ HØJ TEMPERATUR DANNES ULTRAVIOLET LYS, DER KAN GIVE "SVEJSEØJNE" HVIS MAN KIGGER PÅ FLAMMEN I LÆNGERE TID.
Mvh
Peter
Kemishow
ps. det er farligt bare at skriv "hej" i subjectlinien, du var lige ved at blive spist af min junkmail-folder

Bubberforsøg

Hejsa:-)
Jeg har set et par tvudsendelser med jer og syntes i laver et rigtig godt stykke arbejde. Sidst jeg så jer optrådte I i Bubbers morgenudsendelse for børn og I lavede noget i et fyrfadslys som gav et meget stort lysglimt…Jeg kom desværre først ind i udsendelsen da I viste den kemiske lunte.
Er der en mulighed for at jeg kunne få opskriften på hele sættet samt hvor jeg kan få materialerne?
MVH
Mikkel

svar fra kemishow:

Hej Mikkel
TAk for roserne.
Lunten var kaliumpermanganat og en dråbe glycerin. Glycerin kan fås i MATAS, kaliumpermanganaten kan fås ved Bie og Berntsen, og kan muligvis bestilles hjem gennem materialist eller apotek. Blitzpulveret var en 1-1 (volumenmæssigt) af kaliumpermanganat (kan erstattes af salpeter, MATAS) og magnesiumpulver (Bie og Berntsen, eller en fabrik der laver spåntagning i magnesiumlegeringer)
(PAS PÅ! Brændende metaller er meget varme, giver nogle usædvanligt stygge forbrændinger og kan ofte ikke slukkes med vand!)
Røgen var tøris (isfabrik, bedemand, forhandler af industrigasser, skibsproviantering) og kogende vand (hjemmelavet ;-).
MVH
Peter
Kemishow

Helium - hvor kan man få fat i det?

Hej
Ved I hvor man kan få fat i helium henne?? Vi skal bruge det som underholdning til en fest. Er det farligt at indtage hvis man har drukket alkohol?
Hilsen
Christina

svar fra kemishow:

Hej Christina
Helium dannes ved henfald af tunge atomer, alfapartiklerne består af to protoner og to neutroner, så de skal bare stoppes of forsynes med to elektroner, så har man helium. Helium forekommer i nogen naturgaskilder (primært i amerika) og det udvindes (lidt groft fortalt)ved at komprimere gassen og destillere den.
Helium er en ædelgas, og altså kemisk inaktiv, så der er ikke nogen form for giftighed ved den. Hvis man inhalerer meget helium risikerer man dog at blive kvalt, da der jo ikke er luft i lungerne når der er helium i dem! Jeg har aldrig hørt om nogen det skete for, men det er noget man advarer mod, og hvis folk er fulde, bliver alting jo lidt farligere.
Helium kan fås ved forhandlere af industrigasser, men til jeres behov vil det nok være bedre at købe det som "ballongas".
Hvis du søger danske sider på google.com, med søgeordet "ballongas" får du 37 hits på forhandlere og lignende.
God fornøjelse
Peter
Kemishow

Hestepis????

Hej, der er vel, ik hestepis i knæklys vel...?? for j har har væddet med en af mine venner, at der ik er!! så??

svar fra kemishow:

nej, det er der ikke
peter
kemishow

En selvlysende/flourescerende væske

Hej, vi er to piger på 15 og næste uge skal vi have projektarbejde.
til vores fremlæggelse skal vi brug en selvlysende grøn væske. vi har formlen på den men vi kan ikke finde ud af hvordan vi skal lave den. Vi vil skrive ordret af som det står:
væsken hedder: C20H10Na205 opløst i sprit (C2H50H) og den "reflekterer" på UV- lys.
vi ville meget gerne have at du svarer tilbage hurtigst muligt!!!
tak på forhånd..........................
Hilsen Kristina og Rebecca..

svar fra kemishow:

Hej Kristina og Rebecca
Nu bryder jeg mig generelt ikke om at blive jaget med!
Det I er ude efter er tilsyneladende ikke en selvlysende, men en flourescerende forbindelse.
Desværre kan jeg ikke bruge sumformlen I giver til ret meget, da der er et utal af mulige kombinationer med den formel. Den må også have et eller andet form for navn.
En alternativ, og billig, mulighed er at i ekstraherer farven fra en gron eller gul understregningstush. Det gøres nemmest ved at save enden af den, og så lige så stille dryppe vand ned på enden af den filtklods farven er opsuget i. Vandet trækker så farven med sig, og der løber en koncentreret opløsning af farvestoffet ud af spidsen på tushen. Hvis I er rigtigt næreige, kan I sagten trække masser af farve ud af en tush der er blevet for tør til almindelig brug.
Det ser fantastisk ud når man drypper denne farve i vand mens man kun har UV-lys på, og de lysende figurer breder sig i vandet.
Peter
Kemishow

Hej Kemishow!

Jeg er ved at lave en hjemmeside hvor jeg bruger nogle af Jeres opskrifter.
I en af artiklerne i "kommentarer" står der, at jeg ikke må lave om i opskrifterne så de er helt som de er på Jeres side.
Jeg vil godt lige have jer til at se om det er helt i orden inden jeg laver videre på den.
www.anasso.amok.dk
MVH Anders.
p.s Jeres show er helt fantastisk!

svar fra kemishow:

Hej Anders
De almindelige copyrightregler gælder også på nettet, og det vil blandt andet sige, at man skal bede folk om lov til at bruge deres materiale og angive kilde, ellers er det simpelt tyveri af andres arbejde.
Du må hermed gerne anvende et par opskrifter fra kemishow.dk, under den forudsætning, at du ikke ændrer på dem (vi gider ikke få problemer på grund af en ændring du har lavet) og at du tydeligt angiver kilde. F.eks "Kilde: www.Kemishow.dk/opskrifter/nitrocelluloce.html, 1 december 2002".
Vi opdaterer indimellem vores side, og det kan godt være at vi i mellemtiden har fundet en bedre måde at lave et forsøg på, eller har opdaget en uønsket sidereaktion som gør at vi aldrig nogensinde vil røre et forsøg mere, fordi det er for farligt (ok, den sidste er ret teoretisk, men kunne godt forekomme). Hvis du bare vil have opskriften, synes jeg næsten det er en bedre ide at du laver et link til den relevante opskrift på kemishow.dk, og så skriver din version af opskriften og dine erfaringer, på din egen hjemmeside når du har prøvet den (kopier er dybest set ikke ret interessante, men folks egne erfaringer og oplevelser er værd at læse).
Det kan så formuleres som: "jeg anvendte opskriften på "link", med følgende ændringer......."
Vi har set enkelte tilfælde af folk der stort set har lavet et mirror-site af hele opskriftdelen, efter at have fået lov til at bruge materiale. Det er lidt at tage hele armen når man får en finger (og det gir os lyst til at "give dem fingeren") En lidt bedre kildeangivelse, så er der ikke noget i vejen med din hjemmeside (ud over det rent nyskabende i den).
med venlig hilsen
Peter
Kemishow
ps. Tak for de rosende ord om showet
pps.
- Hvis du på et senere tidspunkt lægger opskrifter på sprængstoffer, gift, rusmidler eller andre ulovlige ting på din HP, vil vi ikke have noget at gøre med dig, og vil hverken levere opskrifter eller på anden måde sættes i forbindelse med dig.

Produktion af ilt

Hvordan laver man nemmest ilt... da vi skal bruge det til at blande sammen med brint og brænde det af i en ballon?
På forhånd tak...
Lars

svar fra kemishow:

Hej Lars
Den måde vi plejer at lave ilt på i kemishow, er en af to metoder.
Metode 1 er hurtig og brutal, metode 2 er langsommere og lidt nemmere at styre:
Metode 1
-Fyld en halvliters plastflaske halvt med koldt og en halv teskefuld kaliumpermanganat.
-Sæt en ballon på flaskens hals
-Sug ca 30 ml 35 % brintoverilte op i en stor injektionssprøjte, sæt en god tyk kanyle på, og stik kanylen gennem siden af flasken lige under halsen.
-Sprøjt langsomt brintoverilten ned i kaliumpermanganatopløsningen
-Brintoverilten spaltes, hvorved der dannes ilt og vand

Metode 2
-Fyld en halvliters plastflaske halvt med koldt og en teskefuld brunsten (MnO2, bruges til at farve lerglasur og lignende).
-Hæld ca ½ deciliter 35% brintoverilte ned i flasken
-Sæt hurtigt en ballon på flaskens hals
-Brintoverilten spaltes, hvorved der dannes ilt og vand Vær forsigtig!!!!
Eksplosion af en ilt-brint blanding er meget voldsom, og kan give alvorlige høreskader.
35% brintoverilte er meget ætsende, og må ikke sælges til personer under 18.
Kaliumpermanganat og brunsten kan være sundhedsskadelige.
Brug briller, høreværn og sørg for at der er en voksen med til eksperimenterne.
LAD VÆRE MED AT FYRE DET AF NOGEN STEDER HVOR DU KAN FORSKRÆKKE, VÆRE TIL FARE FOR ELLER IRRITERE NOGEN AF DINE MEDMENNESKER!
mvh
Peter
Kemishow

Indånding af helium

Hej Peter
jeg har lige fået en helium ballon og så ville jeg spørge om man tager skade af at suge luft ind fra ballonen
Hilsen
bjarke

svar fra kemishow:

Hej Bjarke
Helium er ikke giftigt, men hvis man indånder det flere gange i træk, kan man risikere ikke at få luft nok, da det jo simpelthen fortrænger luften. Et enkelt hiv er normalt ikke skadeligt (hvis det er ren helium), men man anbefaler det normalt ikke.
"Mickey Mouse-stemmen" man får af at inhalere helium, skyldes at helium er lettere en almindelig luft, og derfor får stemmebåndene til at svinge hurtigere. Den samme virkning kan ses hvis man lukker forskellige gasser ud gennem en fløjte. Helium og brint giver høje toner og kuldioxid giver en dybere.
mvh
Peter
Kemishow

Kemikalieforespørgsel

Godaften Peter.
Det var med megen fornøjelse for mig og mine børn,da vi så Bubbers søndagsshow,den dag da I var derinde.Ungerne har selvfølgelig spurgt om jeg også kunne lave det samme som I gjorde,og det troede jeg da også at jeg kunne....MEN hvor i himlens navn får man fat i magnesiumpulver,og for den sags skyld:kaliumnitrat.Jeg har været i Matas og på apoteket,og der var der kaliumpermanganat og glycerin at finde,men de andre ting har de ikke kunne hjælpe mig med.Jeg har tjekket Borups hjemmeside,men de fremstiller tilsyneladende ikke disse ting.Hvis det er til at købe for almindelige dødelige,ja,så kunne jeg da godt tænke mig at høre hvor det er.
Jeg håber at høre fra dig.
Hilsen
Henrik

svar fra kemishow:

Hej Henrik
Salpeter kan købes i Matas, det hedder bare "kalisalpeter", og nævner man det ikke ved det navn, fatter de små søde piger det ikke (en anden mail jeg fik på et tidspunkt refererede til dem som "de sminkede dukkehoveder" ...... kemikere er de ikke, men der er også flere kroner i uvirksom rynkecreme, naturmedicin og nil-mudder).
Som regel står den under "K" i deres materialshop i en lille 100g bøtte (måske i baglokalet så tæt på nytår).
Magnesiumpulver kan ikke købes af almindelige dødelige, men kan nemt fremstilles med en fil af en gammel folkevognsmotor . For at se forskel på magnesium og aluminium filer du bare en plet ren og lægger en dråbe husholdningseddike på. Hvis det bruser, er det magnesium.
Husk brillerne, og vær opmærksom på at specielt brændende magnesium er onde sager (ca 3000°)
mvh
Peter
Kemishow

Hej Peter

Jeg vil prøve at se om jeg kan lave... passer meget på.... men nu er jeg kun 15... er det så muligt at købe salpeter/svovlsyre?
angående svovl/svovlblomme... er det muligt at lave svovl ud af svovlblomme...hvis ja.. hvordan.. det er okay hvis du ikke vil videre give opskriften..
MVH. Daniel

svar fra kemishow:

Hej Daniel
Pas på ikke at bruge for mange punktummer, de er dyre ;-)
Salpeter, svovl, stærke syrer og 40% brintoverilte skal man være over 18 for at købe.
Svovl og svovlblomme er det samme, nemlig grundstoffet svovl. Svovlblomme dannes når man varmer svovlet så meget op at det fordamper og fortætter dampene igen. Resultatet er et fint gult pulver, kaldet svovlblomst eller svovlblomme.
mvh
Peter
Kemishow

Krystaller af kobbersulfat

Hej Peter!
Jo så skete der noget!!
Kunne man ikke godt bruge en sprøjte lak til at forsegle sine krystaller, der er nok nogle stoffer det vil reagere med men hårlak indeholdet mest stivelsesmidler, og de er vel egentligt ikke så reaktiv?
Mvh
Steffen

svar fra kemishow:

Hej Steffen
Herligt!
Man kan formodentligt godt forsegle overfladen på krystallerne ved at dyppe dem i en "spritbaseret" gulvlak efter de er lufttørret. Det vil klart gøre dem holdbare nok til en sættekasse, men ikke nok til at de kan opbevares i lommen eller som smykke.
Man kunne engang købe noget klar plast man kunne støbe insekter eller blomster ind i. En indstøbt krystal ville være smykkeegnet, men jeg har ikke set den type plast til salg i hobbyforretninger. (Hvis du kender en kilde vil jeg gerne høre om det)
mvh
Peter
Kemishow

Laboratorieudstyr

Hej Kemishow!
Jeg har haft et par lejligheder til at se jeres spændene og flotte kemishow.
Jeg er blevet meget fascineret, og vil nu igang med at afprøve nogle af jeres forsøg, som I har beskrevet på jeres ganske underholdene hjemmeside.
Men jeg har ikke lyst til at udføre forsøgene i mine kasseroller og marieskåle, så derfor vil jeg gerne vide hvor i køber jeres målekolber, måleglas og buretter mm.
Kan jeg få nogle adresser, numre eller e-sider vil det være perfekt.
På forhånd tak.
Mads

svar fra kemishow:

Hej Mads
Vi køber gennem universitetet, primært ved Bie og Berntsen.
http://www.bie-berntsen.dk
Du skal være registreret som bruger for at kunne handle der, ved gæste login kan du kun se hvad de har, ingen priser.
Vores høje glas er håndlavede af vores glasblæser på fakultetet (en sand kunsthåndværker og troldmand!)
Alternativt kan de fleste materialister levere måleglas og lignende (se afdelingen for vinfremstilling).
Høje glas kan du tit få ved isenkræmmere eller IKEA, hvor de sælges som vaser og lignende.
Den store fordel ved husholdningsglas er, at de ofte er betydeligt billigere end laboratorieudstyr.
(Vi forsøger faktisk at anvende så lidt "laboratorieudstyr" som muligt, da vi gerne vil bringe kemien "ned på jorden" og bruge ting man selv kan skaffe i almindelig handel. Laboratorieudstyr anvender vi primært der hvor nemhed for os, eller synlighed fra publikum gør det fordelagtigt).
mvh
Peter
Kemishow

Magnesium

Hej Peter! Nu har jeg gennem et par uger forsøgt at finde Magnesium. Man kan i "daglig" handel værden finde stearat eller spån.
Har du/i en ide til et sted hvor det enten anvendes, Eller kan man selv kemisk fremstille det?
MVH.
Steffen

svar fra kemishow:

Hej Steffen
Du kan ikke selv fremstille magnesium, men må finde steder det anvendes, da du næppe kan købe ved Bie og Berntsen el.l.
Gamle folkevognsmotorer er lavet af en Mg-Al legering, så hvis du bearbejder den med en fil, har du et pulver der virker fremragende.
(En lidt nemmere kilde er "de små hvide letmetalblyantsspidsere", det er samme legering)
Magnesiumstearat kan du købe i matas, det bruges til antiklumpningsmiddel når man laver bolcher. (men det er uanvendeligt til pyrotekniske formål, hvis det er glimtet man vil have)
mvh
Peter
Kemishow

Hej Peter!

Nu fandt jeg frem til at mit eget appotek, har et rest lager af magneseimsulfas. Kan dette anvendes?
Jeg har prøvet det med blyantspidseren, men en blyantspidser, en halv time og kun et puf næh""" (-:
Mvh Steffen

svar fra kemishow:

Hej Steffen
Når vi tør anbefale letmetalblyantspidsere som magnesiumkilde, er det faktisk fordi man skal arbejde temmeligt længe før man har nok til at komme alvorligt til skade. (Så folk skal brænde for sagen før de lægger arbejdet).
En anden kilde er offeranoder fra varmtvandsbeholdere, men kan tit få en pænt stor stump magnesium for et beskedent beløb ved sin lokale VVS'er.
Og nej! Hvis du skal have det til at brænde, _skal_ det være metallisk magnesium. Det der giver den store energifrigørelse, er afgivelsen af de to elektroner fra magnesiumatomet, som giver oxidationstallet 2+.
Alle ioniske magnesiumforbindelser har allerede sluppet den energi fri, da de blev dannet. (det svarer lidt til de folk der brokker sig over at vand ikke kan brænde. "Det indeholder jo både ilt og brint, og når man blander de to gasser er blandingen jo eksplosiv!" Der må man jo som kemiker desværre fortælle folk at "vandet allerede er brændt en gang").
Det grundlæggende termodynamiske princip er, at man ikke får noget gratis. Hvis du havde et industrielt anlæg i ryggen, kunne du godt reducere dit magnesiumsulfat til frit magnesium, men på hjemmelaboratorieplan kan det ikke gøres effektivt.
Tag et kig på
http://www.webelements.com/webelements/elements/text/Mg/key.html
hvor der gives et kort rids af produktionen.
Magnesiumsulfat, også kaldet engelsk salt, kan anvendes til plantegødning, og nogle af de folk der doktorerer på sig selv og holder "fastekure", starter med at indtage en portion MgSO4 som afføringsmiddel. Det er ikke særligt heldigt, da man kan overbelaste sine nyrer, når de skal håndtere en stor mængde magnesium-ioner (dette er ikke nær så stort et problem med det tungtopløselige magnesiumhydroxid, solgt som "magnesia"), og derefter laver de så diætskader på sig selv, ved ikke at spise i en uge (du kan nok godt regne ud hvad min mening er om pseudovidenskabelige helsekure og anden hulla-bulla-medicin)
God fornøjelse med filen
;-)
Peter
Kemishow

marsprojekt-mølleskolen Ry

Jeg skriver til jer i forbindelse med 9.kl projektopgave om Mars, og fordi jeg har jeres mailadresse og ved i er kemikere og formentlig vil kunne svare på vores spørgsmål. Denne elevgruppes opgave går ud på at bosætte sig på Mars som første forskergruppe, problemet er ilten - foreløbig taler vi om elektrolyse af
vand, men kan man skille O2 fra FeO, SiO2, MgO eller Al2O3 således at vi får fri O2 samt frit metal? og hvordan gør man?
Håber det kan lade sig gøre
mange hilsner
Lotte Thorup
Mølleskolen Ry

svar fra kemishow:

Hej Lotte
Det kan gøres, men det kræver brutalt meget energi, så første trin er at få fyret op i en atomreaktor. Det er den eneste måde, man med den teknologi vi kender, kan få energi nok til startfasen.
Elektrolyse af det vand der er på mars, er den klart nemmeste måde at skaffe O2. Man vil så også have en brændstofkilde til brændselsceller på eldrevet materiel (køretøjer, værktøj o.l.).
Reduktion af metaloxiderne er sværere, men når man har strøm nok, kan man for eksempel lave elektrolyse af smeltede aluminiumsmineraler og få metallisk aluminium. Fe-oxider kan reduceres ved at opvarme dem sammen med kul, man får så CO2 og metallisk jern.
CO2 kan så teoretisk set spaltes til CO og O2 ved at "køre en brændselscelle baglæns", altså pumpe strøm ind i den og spalte CO2, istedet for som normalt at brænde CO og O2 af i den og få strøm (det er lidt fremtidsmusik, men teoretisk muligt).
med venlig hilsen
Peter
Kemishow

Muldvarpe

Hej Peter
jeg håber du kan hjælpe mig lidt, for jeg har et problem under min græsplæne. grunden til at jeg skriver til dig er, at du sagde noget om et eller andet stof mulvarpe ikke havde så godt af, da I var på HTX i Randers. Jeg har læst at I ikke vil hjælpe med gift og den slags, men taget i betragtning af, at det man nok kan købe det i matas eller i en lignende butik, så kan du vel nok hjælpe.
Derudover så skal du du lige vide, at I har et fedt show.
På forhånd tak, og venlig hilsen
Lars

svar fra kemishow:

Hej Lars
Stoffet er calciumkarbid, når man køber det i Matas, kaldes det som regel bare "Karbid".
Det er nogle stenagtige klumper, der udvikler acetylen når de kommer i kontakt med fugt. Muldvarpen tager ikke skade, men det lugter så grimt, at den ofte flytter. Måden at bruge det på er, ganske enkelt, at man graver hul ned til mulles gange, og putter en nøddestor klump i gangen(de store klumper det fås i kan slås i stykker med en hammer). Fugten i jorden udvikler så den ilde lugt, og mulle flygter. Metoden er ugiftig og miljøvenlig (restproduktet er almindeligt kalk), men den virker ikke, hvis der er mange muldvarpe i området, for så foretrækker de nogle gange at blive i stanken, frem for at skulle slås om et nyt territorie.
god jagt
mvh
Peter
Kemishow

?

Vi_er_4_drenge_der_gerne_vil_lave_fes._Vil_i_fortælle_os_hvordan_man_laver_fes._håber_i_kender_det
hilsen_os

svar fra kemishow:

Hej "os"
Det her er en af de mails der er meget svære at svare på. Generelt er det utroligt svært at give et bedre svar end det spørgsmål der er stillet, og jeres spørgsmål er alt for upræcist. For at kunne give et godt svar er der nogle ting der er rare at vide. Jo mere vi ved om hvem der stiller spørgsmålet og hvad det drejer sig om, jo bedre svar kan vi give. Det er for eksempel ikke ligegyldigt om man er kemilærer med adgang til masser af kemikalier og et stinkskab, ved at skrive 3 års opgave på gymnasiet, eller måske blot vil lave et forsøg eller to hjemme ved køkkenbordet. En god viden om hvad et spørgsmål grunder i, gør det også muligt for os at foreslå noget alternativt som måske er nemmere/billigere/mindre farligt. Hvis vi ikke rigtigt ved noget om den der spørger, eller hvad det skal bruges til, er vi nødt til at svare meget "forsigtigt" og generelt. Vi giver ikke opskrifter på gift, bomber og rusmidler, da vi ikke vil risikere at medvirke til at nogen kommer til skade eller der bliver begået noget ulovligt (men teoretiske og historiske ting svarer vi gerne på). Vi løser heller ikke folks skoleopgaver for dem, men giver gerne forslag og hints til at komme i den rigtige retning.
Så hvad er det I spørger om? Jeg gider ikke spille jeopardy og forsøge at gætte spørgsmålet.
mvh
Peter
Kemishow

Sikkerhed og knæklys

Hej Hald
I jeres opskrift om knæklys bruger I en phatalat, samt flere phenyl-stoffer. Disse stoffer er giftige, især dimethyl-phatalat, soer mig også over, at der står på knæklys-pakkerne at de er ugiftige! Det er i hvertfald ikke noget jeg ville hælde i kaffen!
I Chemical Curiosities af Herbert W. Roesky og Klaus Möckel (isbn 3-527-29414-7) s. 191 er der en opskrift på en tofarvet (rød og blå)luminolreaktion (den anvender bla. formaldehyd).
Flourescin kan også give et grønt lys isf. det sædvanlige blå:
http://www.chem.leeds.ac.uk/delights/texts/Demonstration_23.htm
Hvis I kan skaffe Shakashiri's "Chemical demonstrations". Overtal jeres skole til at købe dem, de er alle pengene værd! http://scifun.chem.wisc.edu/demoser.html Peter
Kemishow

Reagensglas mv.

Hey..
Jeg ville høre om du har nogle ider til hvor man kan købe reagensglas og kolberer osv.
Hilsen Thomas.

svar fra kemishow:

Hej Thomas
Nogle materialister har det liggende under vinlavningsudstyret.
mvh
Peter
Kemishow

Rygende Fingre (Fosfor)

Hej
Jeg har i mange år lavet en lille "joke" med barnlige sjæle: Ved at gnide tommel- og pegefinger kan jeg få fingerne til at ryge.
Fremgangsmåde:
Pil "svovlet" af en æske tændstikker - helst en "gammeldags" hvor det ikke sidder i "klatter".
Krøl det sammen og brænd det af på f.eks. en kniv.
Der dannes nu en brun masse som når det puttes fingrene og "gnides" (opvarmes) afgiver røg.
Mit spørgsmål er så - hvilke processer / stoffer dannes - med andre ord hvad sker der og hvorfor virker det?
Mvh
Kenneth Petersen

svar fra kemishow:

Hej Kenneth
Det der sker er formodentligt, at der dannes gult fosfor, som oxideres meget let og ved forbrænding danner fosforsyre, der giver den hvide røg. Hvis du gør det i mørke, efter dine øjne har vænnet sig til mørket, vil du formodentlig kunne se en lysvirkning fra dine fingre. Hovedet på en tændstik består af kaliumklorat, svovl, brunsten og en eller anden form for lim til at holde det hele sammen. Strygefladen består af rødt fosfor, glasmel og antimonsulfid (og lim). Det er kaliumklorats voldsomme reaktion med fosfor, der starter tændstikken når man stryger den (det er kaliumklorat og rødt fosfor der er i hundepropper, den såkaldte ”Armstrongs blanding”). Fosfor er sjovt, da det findes i to former. Gult fosfor, som smelter ved 44 grader, antændes ved 50 grader og er meget giftigt (0,05-0,1 gram slår et menneske ihjel, og opløst i fedt har det været en populær rottegift!). Hvis gult fosfor opvarmes uden luftens tilgang til 250-300 grader, ændres det til rødt fosfor, som er ugiftigt og først antændes ved 260 grader. Varmes den røde fosfor yderligere op, går den igen over på den gule form, og jeg vil tro at det der sker er, at når du brænder strygefladen af, forbrænder det meste af fosforen, men en del af den fortættes på knivsbladet som gul fosfor.
Jeg vil tro at der dannes så lidt gult fosfor, at det ikke er akut sundhedsskadeligt, men jeg vil klart anbefale at du er omhyggelig med at vaske hænder hurtigt efter nummeret. Fosfor blev første gang fremstillet af den tyske alkymist Brand fra Hamburg i 1674 ved at inddampe urin fra et helt regiment soldater (noget så gult må vel indeholde guld........).
Det fik navnet fosfor, der betyder ”lysbringer”, da hans kolber blev temmeligt selvlysende når han destillerede fosforen fra, ved at gløde den indtørrede urin og opsamle dampene. Alkymisterne fik aldrig lavet guld, men de opdagede en imponerende masse ting i forsøgene.
Med venlig hilsen
Peter
Kemishow

Kaliumnitrat, hvor køber jeg det?

hej...
Jeg ville bare vide hvor jeg kan købe Kaliumnitrat!
Jeg har prøvet i Matas og i en favehandel, men der havde de det ikke!
Mvh. David

svar fra kemishow:

Hvis du er over 18 kan du købe kaliumnitrat i Matas (det må jrf fyrværkeriloven ikke sælges til folk under atten). Problemet er bare, at de unge damer i Matas absolut ikke er kemikere, de vil hellere sælge uvirksomme slankemidler, usund helsekost og nilmudder til et par tusind kroner kiloet. I Matas sælges det under trivialnavnet "kalisalpeter", og er det ikke det ord du bruger, fatter de briller.....
Prøv evt en anden Matas, deres udvalg kan godt variere.
mvh
Peter
Kemishow

Hej Kemishow

Jeg har nogen spørgsmål, omkring nedestående kemikalier, jeg håber at kunne få svar på.
Hvor kan man købe det, hvad koster det, og hvor gammel skal man være for at kunne købe det? kaliumpermanganat: Matas (~50.-), køb sættet "mod jordslåede pletter". Det indeholder 40 g KMnO4 og noget sulfit, der så efterfølgende kan bruges til at fjerne de permanganatpletter du laver. magnesiumpulver: Bie og Berntsen (400.-/½ kg). Alternativt så pulveriserer du en gammel folkevognsmotor med en fil (det er en Mg-Al-legering der fint kan erstatte rent Mg) tvekulsurt natron: Supermarked (5.-/100g) saltpetersyre: Matas (40.-/½l, KUN OVER 18) svovlsyre: Matas (30.-/½l, KUN OVER 18) Salpeter: Matas (30.-/100g, KUN OVER 18) Karbid: Matas (100.-/700g)(nogle Matas'er har ikke karbid, så prøv dig frem)
På forhånd mange gange tak.
Mvh.
Daniel

svar fra kemishow:

Hej Daniel
Jeg har indsat ca. priser og kilder i din mail. Vær opmærksom på at du skal være momsregistreret for at handle ved Bie og Berntsen, og at du vil blive klassificeret som "gal og farlig psykopat" og spærret inde, hvis du køber alt det ovenstående på samme tid så tæt på nytårsaften.
PAS PÅ DIG SELV OG HUSK BESKYTTELSESUDSTYR
mvh
Peter
Kemishow

svar fra Daniel

Hej Peter.
Tak for det hurtige svar, nej jeg har ikke tænkt mig at købe det hele på en gang, og ikke til nytår. Og det er ikke alt jeg skal bruge.. jeg skal bare lege med nogen ting fra jeres side.. og så håbe på jeg kan få det til at virke fint.. btw.. jeres is.. er den god.. for jeg overvejer kraftigt at prøve at lave den!
mvh. Daniel

svar fra kemishow:

Hej Daniel
Det er en mægtig god is, og den kan sagtens laves med en fryser hvis du ikke lige har flydende kvælstof :-)
Pas på dig selv.
:-)
Peter
Kemishow

Blandede spørgsmål

Hej Kemishow. Jeg er en dreng på 12 år, som har nogle spørgsmål.
1.Under Kemishow Fyn, er der et forsøg, der hedder Brændende M&M. Hvis man klikker på den, kommer man ind under brændende klæde. Jeg tror, at det er en fejl. Kender i opskriften på brændende M&M?
2.Kalisalpeter kan også købes hos Cheminova.
3.I skriver, at glycerol er et sprængstof. Jeg har prøvet at sætte ild til det, men der sker ikke noget.
4.kender i en opskrift på lunter?
5.Hvad sker der, hvis du hælder 25 ml. 3 dobbelt salmiakspiritus ned i en 50ml. kolbe, og derefter hurtigt hælder 25 ml. konc. saltsyre ned i kolben?
6.Er helium eksplosivt?
Kentcasps

svar fra kemishow:

Hej Kent?
1. Den brændende M&M laves ved at smide den ned på smeltet kaliumklorat. (Beklager fejlen på siden, den bliver rettet)
2. OK (jeg vidste ikke at de solgte til private)
3. Nitreret glycerol er et giftigt sprængstof (nitroglycerin), den "rå" glycerol er svagt brændbar og har en sødlig smag.
4. Det er noget snask og temmeligt svært at lave lunter selv, specielt når man kan få 100 sammen med lige så mange heksehyl for 7 kroner.
5. Man får dannet ammoniumklorid og udviklet nok varme til at væsken kan komme i kog. Den hvide røg der dannes er ammoniumklorid og vanddamp. Man risikerer at væsken koger så kraftigt at den sprøjter ud over det hele, eller at der frigøres ubehagelige gasser (NH3 og HCl)
6. Nej, det er en totalt ureaktiv ædelgas. (OK, den reagerer inde i stjerner, men ellers ikke)
mvh
Peter
Kemishow

Støbevoks

Hej Peter
Jeg falder måske lidt udenfor programmet, men der sker jo ikke noget ved at spørge... Jeg går på teknisk skole, og arbejder på guldsmedeværkstedet. Der har vi noget voks, som vi skærer en form ud af, vi derefter kan støbe efter. Ved du hvad hvad det er? Er voks plastik? eller er det naturgummi? Eller noget helt andet? Hvad er forkortelsen og er det et grundstof? Det ville være total kanon, hvis du vidste det, for det er svært at finde oplysninger om emnet. Hvis du også kendte noget til atomernes opbygning ville du bare være for sej.
Knus Stine

svar fra kemishow:

Hej Stine
Når man slutter med et knus, er jeg altid klar ;-)
Jeg går ud fra at jeres metode er at lave smykket i voks, støbe det ind i ildfast gips, brænde voksen ud, og så ved hældning, centrifugalkraft, vakuum eller damptryk, fylde hulrummet op med smeltet metal, der så bliver en nøjagtig kopi af den oprindelige voksdims.
Du behøver forøvrigt ikke bruge voks. Plantedele, insekter, små plastgenstande og alt muligt andet, der bare opfylder det krav at det kan brændes væk, kan sættes op på samme måde som en voksmodel, og tit give ret spændende resultater.
Jeg anvender selv bivoks. Det har den store fordel at det er nemt at arbejde med, miljørigtigt og billigt. Det er blødt ved håndtemperatur, så det er nemt at modellere. Dets største ulempe er at det ikke er helt nemt at lave fine detaljer med.
Bivoks er et naturprodukt, så det er ikke eet stof, men en syndig blanding af stoffer. Der er en oversigt her:
http://www.fao.org/docrep/w0076e/w0076e12.htm#4.3
Groft sagt er det en blanding af kulbrinter, fedtsyrer og fedsyre-estre. Altså er de primære grundstoffer der indgår: C, H og O.
Jeg ved ikke hvilken type voks I anvender, men jeg vil tro at der er tale om en eller anden form for paraffin, altså lange CH2-CH2-CH2 -kæder, der findes som bestanddel i råolie. Jo længere kæder, jo højere smeltepunkt. Hvis man laver kæden længere får man i række følge:
(Tallet i parantes er ca. antal C i kæden)
Naturgas (1)
Flaskegas (3-4)
Benzin (6-10)
Petroleum og lampeolie (ca. 15)
Parafinolie (flere)
Vaseline (endnu flere)
Paraffin (flere endnu)
Hvis man syntetiserer kæderne så de bliver rigtigt lange har man plaststoffet polyethylen, der anvendes til plastposer og lignende. En voks til fremstilling af voksmodeller skal være let at skære i, men samtidig være stærk nok til at man kan lave små detaljer. Jeg vil tro jeres voks består af en form for paraffin, tilsat længere kæder (polyetylen) for at gøre den stærkere, farve for gøre det nemmere at se detaljer (og for at kunne tage en højere pris). Vokse kan købes med vidt forskellige karakteristika, alt efter om de skal bruges til skæring, modellering eller masseproduktion hvor man trykstøber voksen i gummiforme og så brænder og støber mange modeller ad gangen (tit bruges farven også til at vise vokstypen).
Et rigtigt godt sted på nettet er
http://www.artmetal.com/
hvor man tit kan finde gode svar på problemer. (jeg fandt opskriften på min egen smelteovn der)
Det lyder spændende, fortæl endeligt mere.
mvh
Peter
Kemishow

svovl og tændstikker, en almindelig misforståelse

Hej Peter...
Jeg har lige købt 600 gram svovlblomme, for at se hvad det var.
Men skal ikke lade flammer ramme det, der kommer en virkelig fæl gas ud af det. Det brænder ikke som svovl, men smelter i stedet.. er der nogen form for opskrift til at lave svovl ud af det? altså det svovl vi kender fra tændstikker.
Mvh. Daniel
Ps. Har fået min plejefar til at købe de syrer, han skal bare lige have tid.

svar fra kemishow:

Hej Daniel
OK, så er det din plejefar der har ansvaret :-)
Nu forstår jeg hvad du mente med dit oprindelige spørgsmål!
Det du har købt er _svovl_, altså rigtigt svovl, grundstoffet svovl!
Når man siger at der er svovl på tændstikker, skyldes det rester fra for mere 100 år siden, hvor man brugte svovlstikker, dvs små pinde der er dyppet i smeltet svovl, så enderne af dem er blevet letandtændelige. Man slog så ild med flint og stål, og når man havde fået fanget en glød i sin fyrsvamp, kunne man tænde en svovlstik ved gløden, og få en flamme på den måde. Som du har konstateret danner svovl der brønder svovldioxid, og det lugter temmeligt ubehageligt.
En moderne tændstik har en sats der blandt meget andet indeholder kaliumklorat eller kaliumperklorat (oxidationsmidler) og på tændstikæsken er der limet en strygeflade der primært består af glaspulver, lim og rødt fosfor. Når tændstikken stryges reagerer fosfor og klorat, og danner en lille flamme der så forplanter sig til resten af tændstikhovedet, og derefter til træet.
De fleste tændstikker man kan købe i dag indeholder slet ikke svovl pga. lugten.
mvh
Peter
Kemishow

Hjemmeside

Hej kemishow
Må jeg gerne bruge nogle af jeres ting til min HP?
Hilsen Anders

svar fra kemishow:

Hej Anders
Det må du gerne, under følgende betingelser: - Hvis du har opskrifter på sprængstoffer, gift, rusmidler eller andre ulovlige ting, vil vi ikke have noget at gøre med dig, og vil hverken levere opskrifter eller på anden måde sættes i forbindelse med dig. - Du må ikke ændre i vores opskrifter (vi ved hvad der virker, hvis du ændrer noget på en opskrift skal det tydeligt fremgå at det er din ændring, så er ansvaret dit). - Det skal fremgå tydeligt at billeder, tekst eller lignende du anvender fra vores hjemmeside, er fra www.kemishow.dk (reglerne for copyright gælder også på nettet) - Du er velkommen til at linke til os, og vi vil gerne have adressen på din side, så vi kan se den, og evt linke til dig.
mvh
Peter
Kemishow

Udstødning

Hej kemishow jeg har et MINDRE problem jeg skal lave et forsøg med udstødningsgasser men jeg hved ikke hvordan jeg skal lave et forsøg der skal virke (har haft for mange uheld) og så vil jeg også gerne vide hvad Nmvoc er og hvad det står for
Med venlig hilsen
Tim

svar fra kemishow:

Hej Tim
Du må beskrive lidt nærmere hvad det er du skal lave og hvad det skal bruges til.
Da jeg ikke kender sammenhængen, aner jeg ikke hvad NMVOC er, så jeg gættede og søgte på nettet, og de fleste bud gik på at det stod for "Non-Methane Volatile Organic Compounds"
http://www.mpch-mainz.mpg.de/~kuhlmann/rvkdisshtml/node6.html
Det ser i følge
http://www.mpch-mainz.mpg.de/~kuhlmann/rvkdisshtml/node8.html
ud til at de har en betydning i forbindelse med forurening, da de sammen med nitrogenoxider er med til at danne ozon.
Det er et gæt, men hvis du vil spille jeopardy og jeg selv skal stille spørgsmålet, er det det bedste jeg kan gøre.
vær venligst lidt mere specifik
mvh
Peter
Kemishow

vand til vin ?

Hej Kemishow !
Jeg håber I kan hjælpe mig, jeg skal lave et forsøg hvor det skal se ud som om jeg laver vand til vin. Altså hælde farveløs væske over i et glas hvor det bliver rødt. Det skal ikke kunne drikkes :-)
Der må gerne ligge noget i bunden af glasset (pulver el. lidt væske) da forsøget skal ses på afstand.
Har I en idé til hvordan jeg kan lave dette forsøg ? Det skal helst være billige og let tilgængelige materialer !
På forhånd tak !
Mvh Margrethe

svar fra kemishow:

Hej Margrethe
Det bedste stof er kaliumpermanganat. Gå I matas og køb et "sæt til behanling af jordslået tøj". Det indeholder kaliumpermanganat og et andet stof. Nogle få korn kaliumpermanganat i bunden af glasset burde give en fin effekt.
mvh
Peter
Kemishow

svar fra Margrethe

Hej igen !
Tusind tak for jeres hurtige svar !
Jeg har afprøvet idéen og der er desværre et problem:
når stoffet er opløst er farven klar violet og minder faktisk langtfra om vin......! Findes der et stof der giver en mere
mørk og dyb vin-agtig farve ?
Mange hilsner
Margrethe

svar fra kemishow:

Hej Margrethe
Hmmmmmmm. Problemet med mange farvende stoffer er, at de ikke er alt for sunde.
Den nemmeste og klart billigste kilde til farver er at trække dem ud af vandbaserede "tusser".
For at få den mest muligt koncentrerede farve, skal det gøres ved at pille filtstangen der indeholder farven ud, holde den lodret, og dryppe vand lige så langsomt på den øverste ende. De første dråber der kommer ud i den anden ende er meget koncentrerede. Man kan evt opsamle den første milliliter for sig selv, og så fortsætte elueringen til man kan se at det meste farve er trukket ud.
Vi bruger den metode som en billig kilde til flourescerende farver fra "understregningstuscher".
mvh
Peter
Kemishow

Helium

jeg vil gerne have afvide hvad man bruger helium til hvor man kan finde grundstoffet.
Dennis

svar fra kemishow:

Hej Dennis
Helium stammer fra radioaktivt henfald. En alfa-partikel består af en heliumkerne, så den skal bare have to elektroner, så har man helium. Der findes stort set ikke helium frit i atmosfæren, men i nogle naturgaskilder er der en hel del, og der kan det så udvindes fra. Helium er lettere end luft, og da det er en ædelgas kan det ikke rigtigt reagere med noget. Det bruges til at fylde i balloner, som svejsegas, som tilsætning i luft til dybhavsdykning (og mange andre ting). mvh
Peter
Kemishow

Sejt!

dav!
jeg var inde og se jer inde i århus, natur i teltet! og synes at det var rigtig flot og meget meget spændende det i lavede. Jeg så jer også godt i snurre snups søndagsklub! Men det jeg ville spørge om var, om I ikke kan sende nogle sjove små forsøg
til mig jeg kan lave her hjemme? håber jeg hører fra jer!
mange hilsner Pernille :)

svar fra kemishow:

Hej Pernille
Tak for rosen.
Opskriften på mange af de forsøg vi lavede ligger på hjemmesiden (som vi arbejder hårdt på at få opdateret).
Vi har ikke umiddelbart andre opskrifter end dem der ligger på hjemmesiden i skrevet form, så dem må du nøjes med indtil videre, men der kommer snart en større opskriftsamling.
mvh
Peter
Kemishow

Henvisning til B&B? + kommentarside-"fejl"

Hej Kemishow.
Ærlig talt undrer det mig en smule, at I gentagne gange bruger f.eks. Bie & Berntsen som eksempel på hvor man kan få fat i de mere "sjældne" og koncentrerede kemikalier. Stort set alle leverandører af kemikalier(inkl. Bie & Berntsen) sælger udelukkende til momsregistrerede virksomheder eller skoler, og altså ikke privatpersoner. Jeg har nemlig haft kontakt med adskillige, og det er mit indtryk at der ikke er meget at gøre. Er dette korrekt? -- Eller har jeg bare været uheldig? :(
Post Script- Tror forresten ikke at jeres (aarhus)-kommentarside virker efter at i har ændret adresse. POST-knappen søger stadig efter http://www.kemishow.dk/tak.php, der nu faktisk hedder http://www.kemishow.dk/aarhus/tak.php
Mvh, JJM

svar fra kemishow:

Hej JJM
Du har ganske ret, de fleste grossister gider ikke have noget med private at gøre. Hvis du kan finde en "god matas" hvor der står en ældre farmaceut bag disken, er det tit muligt at bestille en hel del ting hjem. Andre muligheder er sådan noget som http://www.cerama.dk hvor du blandt andet kan få lithium og coboltforbindelser til at farve glasurer med. Men da du spørger bredt, kan jeg også kun svare bredt, og dermed nærmere bekræfte dit problem end hjælpe med at løse det. Tak for tippet om problemet på kommentarsiden, den ryger straks videre til vores web-mand.
mvh
Peter
Kemishow

Brændselscelle

Hej Kemishow...
Jeg har fundet en opskrift på dr's hjemmeside, om at lave en brændselscelle der er drevet af øl.
Opstillingen ser sådan ud:

1. Find et porøst keramisk bæger (eller en hvilken som helst porøs beholder af et ikke ledende materiale fx en urtepotte) med lukket bund og anbring den i en glasbeholder (glasbeholderen må ikke være så stor, at bægeret kan vælte).

2. Anbring et stykke nikkelfilt rullet til en cylinder inden i det keramiske bæger (Anoden).

3. Anbring et andet stykke nikkelfilt udenom den ydre overflade på den keramiske cylinder vha. et stykke rustfrit ståltråd (Katoden).

4. Forbind en kobbertråd til hhv. anode og katode og tilslut dem dernæst til en lille elektrisk motor forsynet med propel.

5. Hæld en portion 50 w/w % KOH ( til ca. halvdelen af bægerets højde) ned i det keramiske bæger, og lad den væde strukturen. NB! Pas på, KOH-opløsningen er stærkt ætsende!

6. Hæld yderligere en portion alkohol eller øl ned i det keramiske bæger.

7. Propellen vil nu begynde at rotere efter et lille stykke tid.

8. Hvis det er svært at få propellen til at rotere kan man forstærke effekten ved at platinisere nikkelelektroderne. Dette gøres ved inden forsøget at dyppe dem i en platinopløsning i nogle få minutter.

9. Platinopløsning laves på følgende måde. Et lille stykke platin opløses under opvarmning i et bægerglas i "kongevand" (1 del koncentreret salpetersyre og 3 dele koncentreret saltsyre). Pas på, "kongevand" er stærkt ætsende! Opløsningen uddampes til næsten tørhed og fortyndes derefter med vand.
Så kommer mine spørgsmål:
1. Hvad tror i der menes med punkt 2 og 3?
2. Hvor kan man købe nikkelfilt?
Mvh Asger
P.S Tak for en kanon side. Vi har haft meget gavn af Astrid-opskriften

svar fra kemishow:

Hej Asger
Spm 1:
Hvis du ser den lille film der ligger på: http://www.dr.dk/videnskab/viden_om/anja/energi/oel_til_el.asp
Får man en ret god anvisning på hvordan cellen samles, hvis ikke det er det der er spørgsmålet, tror jeg ikke helt jeg forstår hvad du spørger om.
Spm 2:
Direkte fra samme side:
"Nikkelnet kan købes i alm handel (eks GraaeMetaller, 2970 Hørsholm)" Der anvendes nikkelnet til cellen, på trods af at Anja siger filt. Vi har haft lidt skærmydsler med VidenOm. Anja er ikke helt så opmærksom på sikkerhed som vi mener man burde være. I videoklippet her arbejder hun med en stærk base uden at bruge sikkerhedsbriller, og der er ikke nogen speciel advarsel mod kongevand, der vil lave giftige dampe i store mængder, både under opløsningen og i særdeleshed under inddampningen af platinopløsningen. Nikkel skal man også omgås med lidt respekt, og et stænk kaliumhydroxid i et øje vil have en ret kedelig effekt. I "juleforsøgssammenhæng" anbefalede hun julepynt fremstillet af blyacetat (meget giftigt). At de så henviste til os uden at fortælle os det, var også ret irriterende..... Lyder godt at I har haft glæde af hjemmesiden, hvis I har et billede af jeres kanon vil vi da gerne se det.
mvh
Peter
Kemishow

købe kemikalier?

hej fedt show i har her, nå men jeg tænkte på, fordi nu har jeg prøvet adskillige sider blandt andet: sflab og bie og berntsen, men der er ingen der vil sælge til privat personer, så hvor kan man ellers købe kemikalier på nettet???
MVH Rolf

svar fra kemishow:

Hej Rolf
Jeg tror ikke det er af ond vilje, men der er simpelthen ikke penge i at sælge kemikalier til private til engrospriser (for få kunder med for få penge). Man kan komme temmeligt langt ved at være lidt kreativ, men da du ikke røber hvilke kemikalier du var ude efter, har jeg ingen mulighed for at anbefale en alternativ kilde*. En god materialist kan tit skaffe ting hjem, alternativt kan man finde ud af hvad et givent stof bruges til (gamle leksika er en guldgrube!) og så skaffe det fra et af de steder der anvender det.
mvh
Peter
Kemishow
*Hvis formålet er gift til at myrde svigermor, bomber eller rusmidler skal du dog ikke regne med gode råd herfra

svar fra Rolf:

hehe bare rolig har ikke ligefrem tænkt mig at skade nogen, men magnesium pulver og kaliumpermaganat til at lave lidt blitzpulver, og sådan "almindelige" kemikalier til at lave lidt forsøg. men jeg har fundet ud af at specielt magnesium pulver er svært at skaffe men det kunne være at du havde nogle gode links til forhandlere?
Rolf

svar fra kemishow:

Davs igen
Kaliumpermanganat kan fås ved nogle matas'er i bøtte, men ellers har de det som del af et "sæt til jordslåede pletter" Det indeholder kaliumpermanganat og natriumbisulfit. Permanganaten oxiderer misfarvningerne, og bisulfitten reducerer derefter det hele til farveløse manganationer. Da der ikke er nogen egentlige dagligdags anvendelser af Mg-pulver, må du lave det selv. I lille skala fra "letmetalblyantsspidsere" i større skala ved at gå til den lokale VVS'er og købe en magnesium offeranode til varmtvandsanlæg. Det er en Jeg skal holde halloween fest den 31/10 og kunne i den forbindelse godt tænke mig at lave lidt ekstra ud af det. Det skal være i bedste hekse covent stil, så jeg kunne godt tænke mig at lave lidt gnister når vi samles om bålet og lidt røg inde i stuen når vi trækker der ind. Jeg kan læse på jeres SOS side at man kan købe tøris, som jeg regnede med at skulle bruge, i skibsprovianteringer, men hvor meget skal jeg regne med at bruge hvis jeg skal have til ½ time? Er der en anden måde man kan lave røg på indedøre? Det skal helst ikke være noget der lugter eller irriterer for meget da det jo netop er i min stue? Der står noget med at saltpeter laver en opblusende effekt, og røg, men er det ved at smide det i vand, ild eller hvad? Hvor kan man få fat på kulstøv som jeg kan læse laver gnister (jeg går ud fra når man kaster det i et bål?
mvh Majer

svar fra kemishow:

Hej Majer
Tøris i kogende vand giver en pludselig kraftig røg i kort tid, i koldt vand står det og bobler lige så stille i op til 10 minutter. Det er lidt svært at sige hvor megt du skal bruge, men når man køber ved Hede Nielsen eller lignende får man det typisk i 5 kg poser, og sådan en skulle være rigeligt til privat brug. (husk at det skal isoleres i en flamingokasse eller lignende for ikke at
fordampe før du skal bruge det. Posthuset sælger nogle glimrende kasser til forsendelse af flasker og lignende)

Ved at drysse salpeter, jernfilspåner (gnister), kulpulver (knust grillkul, ikke så godt som jernet), "kaffeflødepulver" (stor flamme, køb det billigste), kobbersulfat (grønne flammer), litiumcarbonat (røde flammer, www.cerama.dk), magnesiumpulver (små letmetalblyantsspidsere og en fil, føtex), salmiakpulver (hvid røg, matas), knust stjernekaster og lignende i bålet kan der opnås interessante effekter. Vil du være sikker på virkningen skal du afprøve det først under forhold så tæt på den endelige anvendelse som muligt, alternativt kan man bare lege på dagen.
Det eneste alternativ til tørisrøg indendøre er en kommerciel røgmaskine. En hurtig søgning på nettet gav mig en del mulige, så du kan få dem helt ned til 500 kroner:
http://www.hb-elektronik.dk (og søg så på røgmaskine) http://www.showtec.dk/r%E2%80%BAgmaskiner.htm
(Toys R Us solgte også røgmaskiner på et tidspunkt, men deres hjemmeside er uhyrligt dårlig, så det er ikke til at sige om de stadig gør)
eller leje for 1-300 kroner i et døgn: http://www.discotronix.dk/udlej.html
mvh
Peter
Kemishow

Mini Prop Kanon

Du skal have en tom vinflaske og proppen der høre til den. Så skal du cirka tage 3/4 dl eddike og putter i flasken. Så tar´ du en halv spiseskefuld natron (eller mere) som du hurtigt putter i og sætter så prop på, stadig hurtigt. Proppen vil springe af i et brag. Ps jeg er ikke HELT sikker på at det lige er så og så meget men prøv det lige, så i kan se om der skal mere eddike og natron i. Alt dette bør gøres udenfor.
Mvh Mikkel

svar fra kemishow:

Hej Mikkel
Tak for tippet.
Jeg har altid foretrukket at bruge en champagneflaske, da den er bygget til at klare overtryk, så man ikke risikerer at står og være plastret til med glassplinter (Indtil det lykkedes at lave solide champagneflasker, skete det indimellem at de folk der gik og vendte de gærende flasker blev kvæstet alvorligt når flaskerne eksploderede). Hvis du i stedet bruger en plastflaske og en prop, og så stiller flasken med proppen nedag, har du en vandraket der flyver temmeligt langt når proppen popper af.
Hvis du putter sæbe i eddiken får du også dannet en masse skum.
mvh
Peter
Kemishow

Ps. husk sikkerhedsbriller, både prop og flaske kan slå temmeligt hårdt!

Kaliumnitrat

Hej Peter
Fed side, jeg har ikke set jeres sjov men kemishowet fra SDU Odense og har prøvet at lave et par af forsøgene. Det kunne være fedt med en lille røgbombe til nytår så jeg ville høre hvor man som privat kunne købe kaliumnitrat?
God jul og godt nytår
Venlig hilsen
Kasper
Stud. ing.

svar fra kemishow:

Hej Kasper
Kaliumnitrat kan som regel købes i Matas, nogle af dem gemmer det dog af vejen op til nytår ;-). Derudover fatter de små søde ekspedienter ikke hvad du taler om, medmindre du beder om "kalisalpeter", thi det er det der står på bøtten.
Du kan også forsøge at finde gødning med koden "14-0-45", der er relativt ren salpeter (hvis du finder et gødningsmærke, så sig til, jeg har ikke set det solgt i mindre end 25 kg sække endnu)
mvh
Peter
Kemishow

Afføringsmiddel

Kan I ikke sende en opskrift på noget afføringsmiddel
hilsen Nicolai

svar fra kemishow:

Hej Nicolaj
Det første jeg så kommer til at undre mig over er, hvem der mon skal have det afføringsmiddel? Du kunne vel aldrig finde på at give det til nogen som en overraskelse. Virkeligt stærke afføringsmidler skal man heldigvis have recept på fra lægen, så den der med tre dråber under pålægget eller i kaffen kan vi ikke hjælpe med (så stærke midler kan være temmeligt usunde i overdoser). Vil du have anden inspiration, så lån en bog om farmakologi på biblioteket og slå op under "laksativer"
Andre ting der virker afførende:
#1
Magnesiumoxid. Brænd noget magnesium og spis asken (kan billigere og nemmere købes færdiglavet i håndkøb som afføringsmidlet "Magnesia")
#2
Paraffinolie. Kan købes i supermarkeder ol. Spis 3-4 spiseskefulde, så burde der ske noget.
#3
Hørfrø, svesker, sveskejuice og figner. Kan fås i supermarkedet. Spis alle dem du orker, så kommer du til at bruge et par timer på tønden dagen efter.
#4
Spis en hel pose af noget "sukkerfrit slik" der indeholder sorbitol, det giver som regel også en god gang ræsermave (sørg evt for at ham du har et horn i siden på, får lejlighed til at "stjæle" posen fra dig).
med venlig hilsen og god fornøjelse
Peter
Kemishow

Blandede spørgsmål


Hej kemishow. Jeg er en dreng på 12 år, som har nogle spørgsmål.
Jeg har sendt en mail med noget lignende indhold. Jeg ved ikke om i har fået den, for min mailbox, har det sommetider med ikke at sende.
 1. på dette link: http://www.chem.leeds.ac.uk/delights/texts/expt_2.html er der et forsøg, hvor man kan lave ild uden tændstikker. Jeg har læst noget med noget ethanol og noget chromium oxide. Kan du forklare forsøget?
 2. I skriver på JERES side, at pegani tager 60 kroner for 8 gram nitrovat. Men på DERES side står der 4 gram.
 3. I amerikanske spøg og skæmt forretninge, kan man købe noget blå væske. Hvis man putter det på fingrene, og gnider fingrene mod hindanden, kommer der røg. Ved du om man selv kan lave dette forsøg. Kender du opskriften?
Hilsen Kent

svar fra kemishow:

Hej, igen, Kent
ad. 1
...... krom(IV)oxid selvantænder når det blandes med sprit.... jeg kan ikke give en bedre forklaring end linket.
Ad. 2
Mon så ikke pegani har ret, da det er dem der sælger skidtet?
Ad. 3
Jeg har ingen mulighed for at vide hvad der er i flasken.
JEG KAN KOMME PÅ MASSER AF STOFFER DER RYGER VED KONTAKT MED LUFTEN, MEN IKKE NOGEN JEG HAR LYST TIL AT FÅ PÅ FINGRENE!
Vi havde fået din anden mail, men spørgsmål til kemishow er noget jeg besvarer når jeg har tid til det.
mvh
Peter
Kemishow

Kære kemishow

Jeg kan huske en gang i vores kemi/fysiktime at vi havde noget hvidt pulver som kunne minde om salt.
Det havde den evne at når man spiste det, blev man helt blå i munden og på læberne, hvis man fik nok af det, blev ens urin også farvet af det.
Er det korrekt at det hedder kalisalpeter og er det "ufarligt".
Med venlig hilsen
Søren

svar fra kemishow:

Hej Søren
Det er med sikkerhed ikke kalisalpeter, da der er farveløst. Det bedste bud på hvad stoffet kunne være, er methylenblåt. Methylenblåt er imidlertid ikke hvidt, men nærmest sort at se på i ren form. Methylenblåt er absolut ikke ufarligt, men karakteriseres som "farligt ved indtagelse", og ved længere tids påvirkning er det mutagent og skadende på forplantningen (Generelt er de fleste farvestoffer ikke noget man skal spise).
http://www.kiros.chem.au.dk/cgi-bin/navigator.pl?key=1417&lang=
er siden med sikkerhedsdata på stoffet.
Kaliumnitrat er forholdsvis uskadeligt, men heller ikke noget man skal spise for sjov. I "folkemedicinen" siges indtagelse af salpeter at skulle undertrykke kønsdriften......
Beklager at jeg ikke kunne komme nærmere på et svar.
mvh
Peter
Kemishow

Helium

Hej alle tre !!!
Jeg synes at jeres filmklip er vildt gode og de er meget lærerige. Men jeg har et spørgsmål, kan man lave helium og hvis man kan, hvordan gør man så ???
Hilsen
Thomas Sørensen

Svar fra Kemishow:

Hej Thomas
Helium er et grundstof, så det er ikke noget man lige laver. I naturen dannes helium ved radioaktivt henfald af tunge grundstoffer. Alfa-stråling er som bekendt heliumkerner, og når den omgivende jord og klippe stopper partiklerne, snupper de et par elektroner, og bliver til helium.
Kommercielt fremstilles helium bla. ved at udskille det fra naturgas og råolie, hvor det findes i små mængder når gassen/olien er dannet i lag der samtidigt har været i kontakt med radioaktive materialer. Heliummen findes kun i relativt små mængder, så det er dyrt. Den nemmeste kilde til helium er at købe den som ballongas. (Søg på "ballongas")
Vil man bare sende små balloner op er det meget billigere selv at lave hydrogen, eller købe hydrogen på trykflaske.
Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Hej Peter !

Hvordan laver jeg så hydrogen. Det er vil ikke alt for farligt ??
Hilsen
Thomas Sørensen

Svar fra Kemishow:

Hej igen
Kig under "Ballon" på forsiden, der er opskrift på både varmluft og hydrogenballoner.
Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Varmluftballon

Hej..
Jeg går på Randers Real Skole. Jeg var blandt puplikum. En ting jeg ikke helt hørte var hvordan man laver den der "affaldspose som blev fyldt med røg, og begyndte så at stige til vejrs??? Hvis du vil sende fremgangsmåden til mig vil jeg blive meget glad.
Venlig Hilsen
Mikael Monrad Pedersen
PS: Jeres show var forrygende

Svar fra Kemishow:

Tak for rosen :-)
Vi har skrevet opskriften på de flyvende balloner, der er linket til den med "luftballon" fra forsiden på www.kemishow.dk Vi har også haft en artikel i bladet "Fysik-Kemi", som din kemilærer formodentligt har liggende.
Mev venlig hilsen
Peter / Kemishow

Hvor er CO2-raketten?

Jeg har set jeres kemishow på Rold Jamboretten (spejderlejr), jeg var meget fascineret af det, men der er en ting jeg ikke kan finde opskriften på; det er CO2-raketten. Hvordan laver man den?
På forhånd tak
Andreas.

Svar fra Kemishow:

Grunden til at CO2- raketten ikke er på hjemmesiden er, at det var noget som Helle og jeg fandt på ugen før. Den bestod af en is-te flaske der blev fyldt halvt med vand, så blev der puttet to klumper tøris i, låget skruet på, og flasken stillet så proppen vendte nedad.......... og når der var udviklet nok CO2 til at trykket var mere end proppen kunne holde til, skød den proppen af og blæste vandet ud. rekylen sendte så flasken 50 meter op i luften.
Desværre virker det ikke på samme måde fra gang til gang, så det er lidt et møgforsøg. Men vi syntes den var så sød at den skulle med. (Et godt forsøg skal helst reagere ens fra gang til gang, reproducerbarhed er noget man går meget op i hvis man tager videnskab alvorligt)
Man kan selv lave en herlig vandraket med en 11/2 liters sodavandsflaske, en gummiprop, en gummislange, en cykelventil og en cykelpumpe. Ideen er at fylde flasken en trediedel med vand, sætte proppen i flasken og så pumpe tryk i, indtil proppen ryger ud.
Orion planetariet i Jels sælger et færdigt sæt til at lave vandraketter af sodavandsflasker med, der også kan ses på www.rokit.com. Alternativt kan du prøve at søge på "vandraket" eller "water + rocket" på nettet.
Med venlig hilsen
Peter
Kemishow

Spejdersnus og kemikalieaffald

Hej kemishow!
knald godt show!
Her er en opskrift på spejdersnus:
Tag 20 ml. 1 M saltsyre (HCl) og tilsæt 3-dobbelt salmiakspiritus (NH3) så pH værdien bliver 6-7
Blandingen koges tør med trefod og bunsenbrænder og man får noget hvidt pulver (salmiak) som blandes med ca. 10 g flormelis.
--
Jeg vil gerne have at vide hvad man gør med det affald man får, når man laver forsøg med syre og baser og kaliumpermanganat. Hilsen en fysik og kemi intereseret elev i 7. kl

Svar fra Kemishow:

Davs
Man skal være lidt forsigtig, og ikke spise alt for meget af den hjemmelavede spejdersnus, specielt hvis man bruger "almindelig" saltsyre. Den er ikke lavet til at spise, så der kan godt være en del urenheder (arsen og forskellige metaller) i den. Salmiakken kan man også købe i MATAS i en "Food grade"-kvalitet, til bolchefremstilling.

"Kemikalieaffald"
Hvis man bruger almindelige syrer og baser, som dem man kan købe i supermarked og MATAS, kan man uden problemer hælde sit affald i kloakken. pH-værdien af affaldet bør ikke være surere end 4, da man så risikerer at opløse kloakrørene. (fortynd, og tilsæt evt "flydende afløbsrens") Kaliumpermanganat er giftigt for vandlevende dyr, men hvis man tilsætter en smule brintoverilte, så kaliumpermanganaten bliver til brunsten, kan det også hældes i vasken i mindre mængder.
Affald som indeholder metalsalte eller opløsningsmidler, skal man samle i en dunk, og aflevere på en genbrugsplads.
Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Blandede spørgsmål

Hej igen Peter !
Undskyld alle de mange mails, men der er så mange spørgsmål vores lærer ikke kan svare på (typisk).
Thomas og Rasmus

Svar fra Kemishow:

Hej Thomas og Rasmus
Husk at man lærer meget lidt, ved bare at få svar, uden selv at tænke over tingene!
En del af de ting i spørger om, kunne I godt finde ud af selv, så med mindre det er noget ret snedigt, vil I fremover få hints og ledetråde i stedet for regulære svar (Jeg er kommet i mit pædagogiske hjørne). I får igen "svarene" punktvis sammen med spørgsmålene ved.

Kalkvand - Det grå/hvide vand der kommer fra karbid lygten (med knald i), er det farligt at bare hælde at hælde det ud i kloakken. Er det egentligt farligt/miljøskadeligt at hælde syre ud i kloakken/jorden når man er færdigt med det.
 • Du har selv luret hvad det er. Hvad reagerer det til med luftens CO2, og er det produkt skadeligt? Som hovedregel er små mængder af stoffer i stor fortynding uskadelige, (så længe vi ikke taler tungmetaller og miljøgifte). (Prøv og se på indholdet i nitrersyre og kunstgødning.... er der ligheder?)
Kan du ikke sende opskriften til knaldpulver til mig igen.
 • Se på kommentarsiden.
Bliver flamingo opløst i benzinen, når man skal lave napalm?
 • ja, på en måde gør det, og på en måde gør det ikke ;-)
Hvordan laver man en isfontæne. Vi har læst at man skal bruge knaldvat. Er det rigtigt ??? Men det kan vi ikke forstå fordi knaldvat har en eksplosiv effekt og isfontænen på jeres videoklip sprutter.
 • Læs Frede Storborgs "krudt og fyrværkerikemi" og overvej om der er en parallel til "normalt og trampet heksehyl". Trylleordet er "tilgængeligt areal" Vi bruger købte isfontæner, da de er billige, og svære at lave selv.
;-)
Peter / Kemishow

Svovl

Vi er tre drenge som skal bruge svovl til et forsøg, som vi lærte af vores lærer. Vi skal bruge svovl men det er udsolgt, men kan vi lave det selv, eller kan man bare bruge det fra tændstikker ???
Er kaliumpermanganat ulovligt? vi så det i matas men vores lærer sagde at det var ulovligt???
Ved hvor mange grader smelter salt???
Hvordan kan det være at man bruger knaldvat i en isfontæne???????????
Hilsen
Ralle, Malle og Thomas

Svar fra Kemishow:

Hej Ralle, Malle og Thomas
(eller måske rettere hej Rasmus, Mathias, og hej igen Thomas)
Svovl er et grundstof, så det kan I ikke lige lave på køkkenbordet. Der skal ret meget kemi til at fremstille ren svovl, eller også skal man bo i en vulkansk egn, hvor der tit kommer svovldampe op ad jorden, som så fortætter sig til fast svovl.
I kan se en beskrivelse af grundstoffer på: rungsted.hugin57.net.uni-c.dk/kemi/Beskrivelseafgrundstoffer.html
"Svovlet" på tændstikker er ikke rent svovl, men nærmere en slags "krudt" som reagerer så kraftigt med strygefladen, at den er nem at tænde. (At man kalder det svovl er et levn fra de gamle svovlstikker, som var tynde pinde der var dyppet i svovl)
(Hvad er det for et forsøg?)
Kaliumpermanganat er ulovligt at bruge i folkeskolen, men ikke ulovligt for alle andre (man må ikke købe det hvis man er under 18)
Smeltepunkt for salt..... hvilket salt? Natriumklorid smelter ved 801 grader celcius.
Knaldvat brænder uden at ryge og lugte, så det er godt til indendørs fyrværkeri.
I kan se en beskrivelse af grundstoffer på: rungsted.hugin57.net.uni-c.dk/kemi/Beskrivelseafgrundstoffer.html
Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Masser af spørgsmål

Hej Thomas.
Det var en ordentlig stak, så jeg vil samle dem, og markere svaret på hvert.
Jeg ved godt at du har fortalt mig at I har et link til hvordan man laver hydrogen. Men det virker ikke, så kan du ikke sende opskriften på hydrogen til mig ???
 • Er det linket eller opskriften der ikke virker? Jeg har lige testet linket, det virker fra min computer. Opskriften der ligger der er: "Den nemmeste måde at fylde en ballon er at hælde ca. en deciliter koncentreret saltsyre i en flaske, putte 30 gram zink i flasken og sætte en ballon over halsen på flasken. Ballonen opsamler så den dannede hydrogen og fyldes på et par minutter. En liter brint kan løfte cirka et gram, og da der dannes ca. 12 liter brint kan man altså regne med at kunne løfte ca. ligeså mange gram"
Så var der også lige en anden ting, jeg forstår ikke den måde i skriver opskriften til ånden i flasken, i hvert fald ikke den måde i formulerer opskriften på. Så kan du ikke gi mig en lidt lettere version af opskriften til ånden i flasken.
 • Hæld 25 ml brintoverilte i flaske, smid en teskefuld kaliumpermanganat ned til brintoverilten (Lad være med at have hovedet inde over flasken)

Er kaliumpermanganat farligt når man køber det i en bøtte f.eks. i matas ???
 • Hvordan definerer man om noget er farligt? Så længe det er i ren form i bøtten gør det ikke nogen noget. Når du tager det ud af bøtten er det sundhedsskadeligt, brandnærende, giftigt for vandlevende organismer og potentielt eksplosivt hvis det blandes med brandbare stoffer..... er det farligt?
Hvad er det for noget brintoverilte i bruger i ånden i flasken ??
 • 40%
Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Anskaffelse af diverse kemikalier

Hvor kan man skaffe alle disse kemikalier? saltsyre, svovlsyre, magnesium pulver og alle de andre kemikalier der ikke er tilgængelige i huset.
hilsen
Rasmus.

P.S det var et rå fedt show!!

Svar fra Kemishow:

Hej Rasmus
Herligt at du nød showet!
Langt de fleste kemikalier kan købes i supermarkedet eller MATAS. Magnesiumpulveret er ikke helt så nemt at få fat på, men en mulighed er at "pulverisere" en af de der små letmetalblyantspidsere med en fil. De består af en legering af aluminium og magnesium, der brænder fint! Der er enkelte kemikalier som MATAS ikke udleverer til folk under 18, men jeg ved ikke om det er relevant for dig. (Der er andre der har haft lignende spørsmål, jeg vil anbefale at læse kommentarsiden)
Husk briller og husk at læse advarslerne bag på flaskerne.
Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Ånden i Flasken

Hejsa.
Mit navn er Lasse, og jeg er meget interesseret i pratical jokes. Den med methylenblåt i øl havde jeg allerede praktiseret før I kom. Men den med "ånden i flasken" er lige noget for mig. Den er umiddelbart uskyldig,- eller er den?
Jeg havde tænkt mig at udføre den i en af min fars wiskeyflasker, efter at have hældt de dyre dråber ud. Så pludselig en dag, mens der er gæster, viupti et kæmpe chok og masser sjov og ballade. Men der er en række spg. forbundet med et sådan forsøg.
 • Er røgen på nogen måde ødelæggende(inde i en stue?), farlig?
 • Hvor lang tid kan flasken stå uden at blive brugt?
 • Hvad for noget 40% væske skal jeg hælde i(har lyttet til jeres film, men kan ikke lure det)?
 • Kan kaliumpermagdanat fåes i fast stof, eller hvordan vil I ellers fastgøre det så reaktionen først sker når proppen tages af?
 • Vil flasken eksplodere/revne hvis reaktionen uheldigvis skulle ske med prop?
Hvis du/I har andre gode tips til forsøget, eller andre forsøg, så vil jeg meget gerne høre fra jer. Det var iøvrigt et rigtig fedt show i lavede på Rødkilde amtsgymnasium. Kanon der.

Eventuelt hvis I har tid med en beskrivelse af processen, da jeg er en smule kemiinteresseret.

Venlig hilsen Lasse

Svar fra Kemishow:

Hej Lasse
Herligt at høre at du nød showet!
Hvis du kigger på kemishow.dk's hovedside, står opskrift og reaktioner beskrevet under "Skumpølse". Læs også artiklen under "artikler". De andre spørgsmål du stiller, er yderst relevante.
 • Røgen der kommer op er en blanding af vanddamp og oxygen. Den er totalt uskadelig, medmindre man holder fingrene inde i dampsøjlen lige over flasken, da der så er risiko for skoldning (Frisklavet vanddamp er varm. Forudse at folk kan blive aggressive, hvis de bliver pladret til i brintoverilte og kaliumpermanganat.
 • Flasken kan stå længe, men da brintoverilte spaltes af sig selv, og endnu hurtigere hvis flasken ikke er helt ren, kan den bygge tryk nok op til, at den arbejder proppen af, og så slipper ånden ud inde i barskabet. (Overtryk vil som regel skyde en korkprop af længe før flasken sprænges).
 • 40% brintoverilte er ætsende!
 • Kaliumpermanganat er et fast stof, det fås i MATAS. Ideen er at hænge et lille bæger i en snor, der er klemt fast under proppen, så bægeret falder ned i brintoverilten, når proppen tages af.
 • Kaliumpermanganatpletter fjernes let med oxalsyre (MATAS) opløst i lunkent vand.
Til sidst et par manende ord!
 • Vi vil gerne advare mod at indtage methylenblåt, da det er giftigt!
 • Hvis man hælder whisky ud, skal man have smæk med en tyk kæp!
Med venlig Hilsen
Peter / Kemishow

Hjemmebrænding

hvordan finder man ud af hvor meget alcohol der er i hjemme laver sprit?? og så vil jeg gerne spørger om det er mulig at få en adresse til et sted hvor man kan købe udstyr til at lave sprit?? og om i har en god opskrift?? jeg er ved al lave et par litter!! men jeg ved ik helt om det virker?
på .forhånd tak!!!
kh Dan

Svar fra kemishow:

Hej Dan
Det er forbudt (og strafbart)at fremstille alkohol uden Told og Skats tilladelse. Derudover kan det være direkte livsfarligt, hvis man ikke ved hvad man laver (og det har jeg en mistanke om, at du ikke gør i dette tilfælde!).
I MATAS kan man købe "alkoholmetre" og "Vinometre" til at måle alkolindholdet i væsker med. Køb et sådant, og følg brugsanvisningen. Den øvrige "hardware" kan man ikke bare købe, men folk laver den tit selv. (Det anser vi for at komme ind under "hvordan laver jeg rusmidler", så det svarer vi ikke på af princip).
Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Salpeter i moderate mængder?

Hvor kan man købe salpeter i store mængder billigt, i store mængder mener jeg 3-4kg, og ikke 25kg sække fra KFK eller andre gødningsforhandlere. Det jeg vil, er at lave en kanonstor røgbombe, som skal brænde i 5-6 minutter, og virkelig ryge meget.
..........For jeg synes at 20kr for 100g salpeter er lidt meget.
/ Michael
PS. I er de fineste fysikere jeg har mødt, og et rigtig fedt show, håber jeg kan få tid til at se jer en gang.

Svar fra Kemishow:

Hej Michael
Beklager at det tog lidt tid at få svaret.
Problemet med "bare at købe et par kilo", er at du falder i et hul. Normalt skal folk enten bruge nogle få gram til blomstergødning eller en rullepølse, eller også bruger de (rigtigt) store mængder.
Et par kilo falder lige midt imellem, og derfor er der ikke et marked for de mængder.
Det der koster, er at afveje, fylde på dåser og trykke etiketter. Skulle du have nogen til at gøre det for et par kilo, ville du nok komme op på samme horrible pris.
Mit råd: Bid i det sure æble og køb 25 kilo. Du vil så have til masser af eksperimenter i al overskuelig fremtid, og vil kunne bygge alle røgbombers moder (eller en 25-30 stykker af dem).
Hvis du opbevarer salpeteren tørt, er den uendeligt holdbar.
Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

PS. Vi vil altså helst kaldes kemikere!  

Modificeret forsøg: Skudsalve med skum!

Jeg sad og bladrede igennem forsøgene og faldt over forsøget "Skudsalve".
Jeg fik en ubendelig lyst til at prøve det og da det stod og poppede hyggeligt prøvede jeg at tilsætte en dråbe opvaskemiddel!
Det var ikke så sjovt i starten for det slukkede mit lille bål og begyndte at lave en del skum. Da jeg prøvede at tænde det igen øverst i den stadig voksende bunke af bobler eksploderede bjerget af skum og stod ud til alle sider!!! Det var ret skægt og tilsyneladende også ganske uskadeligt!
Please try this at home
Med venlig hilsen Christian

Kemikalier på nettet

Hej Martin, Jacob og Peter.
Jeg skulle lige høre om i ikke vidste om der er et sted på nettet hvor man kan købe kemikalier? PS. Fedt show.
Med Venlig Hilsen
Rolf

Svar fra Kemishow

Hej Rolf
Dit spørgsmål er lidt svært at svare på, da du ikke skriver hvilke kemikalier du er interesseret i...... kan det for eksempel skaffes gennem MATAS ville tingene jo nok være en hel del nemmere. Hvis man går på www.degulesider.dk og søger på "kemikalier" i fagbogen, får man 96 hits på kemikalierelaterede firmaer. Men det er kun enkelte af dem der har en hjemmeside. De vil dog sikkert gerne modtage bestillinger pr e-mail. Det evige problem er så om de vil sælge til private (det går jeg ud fra at du er :-)
Men der må du jo bare gribe telefonen og høre dem ad.
En af dem med hjemmeside er: www.bie-berntsen-as.dk
Med venlig hilsen
Peter

Skumpølsen?

hej, jeg ville gerne vide:
 • Hvad hedder det skum? (Peter og Helle fik til at skyde op i en søjle i deres show på Hældagerskolen idag).
 • Hvordan laver man det?
Peter Borris
P.S mange tak

Svar fra Kemishow:

Hej Peter
Rart at høre at du nød showet.
Det der kommer op af kolberne er sæbeskum! Det er pustet op med den oxygen der dannes ved at spalte brintoverilte. Vi har lagt en udførlig opskrift på: www.kemishow.dk, tryk på "skumpølse" ude i venstre side. Der er både opskrift på leverskum, ånden i flasken og selve skumpølsen.
Med venlig hilsen
Peter

Hej Kemishow

Jeg vil spørge om dette forsøg vil virke (jeg kan ikke selv lave det da jeg ikke har de rette ting)   Venlig hilsen
Søren Møller Jensen 12 år
Ps kan man købe tøris (is kultveilte)

Svar fra Peter:

Hej Søren
Så vidt jeg kan se ville forsøget virke! Der burde ske følgende:
 • når man puster i den første slange presses der saltsyre over til marmoren
 • marmoren danner CO2, og da der er sat en klemme på slangen.....
 • presses brintoverilten over til manganen
 • manganen spalter brintoverilten, der dannes oxygen der bobler op gennem sæbevandet, og der er dannet sæbeskum med oxygen i
Hvad kunne gå galt?
Det sted der er størst chance for at der ville ske noget vildt i din opstilling, er når brintoverilten bliver pumpet ned til brunstenen. Spaltningen af brintoverilte er en vild proces, der laver en masse varme. (det er den reaktion vi bruger til at puste skumpølsen op med). Så skulle man virkeligt finde ud af om den virkede, skulle man nok iføre sig beskyttelsesbriller, handsker og noget gammelt tøj (brunsten sviner helt fantastisk!) og lave forsøget.
Et forsøg der ligner dit, var den første måde man viste at brint (hydrogen) er lettere en luft. Man tog en enkelt flaske, kom lidt fortyndet saltsyre og et stykke zink i den, og brugte slangen til at blæse sæbebobler med. I modsætning til almindelige sæbebobler, steg sæbebobler der var pustet op med brint hurtigt opad. (der kommer snart en opskrift på hvordan man laver flyvende balloner på vores opskriftside)
Man kan sagtens købe tøris! Man skal bare finde nogen der sælger den. Et godt sted at starte er på de gule sider under "industrigasser". Hede Nielsen A/S er sådan et firma og på universitetet får vi vores tøris fra "Hydro Gas" ....... deres hjemmeside har jeg ikke kunnet finde. Tøris briges til at holde ting kolde med, uden at de bliver våde. Den er minus 78 grader kold, så man er nødt til at opbevare den i en thermokande eller en flamingokasse så den ikke fordamper alt for hurtigt. Med venlig hilsen
Peter og kemishow

Glad for Kemi

Hej
Jeg er en gymnasie elev som er glad for kemi. Jeg har set jeres show på Vejen Gymnasium for lidt over en uge siden. Det var utroligt spændende og jeg syntes at I lavede nogle gode forsøg. Jeg kan selv godt lide at eksperimentere lidt så jeg har nu undersøgt muligheden for at lave nogle af forsøgene. Men jeg mangler desværre nogle ingredienser som jeg ikke har kunnet finde hverken hos Matas eller Kvickly. Det drejer sig om Kaliumnitrat (KNO3), magnesiumpulver, lithiumsulfat og kobber(I)chlorid, Calciumcarbonat og mange af stofferne til svejseforsøget (termitreaktion). Kan disse skaffes, eller er det stoffer som kun kan fås til skoler gennem "kemibutikker" af hensyn til at de er for farlige til at sælge i fx Matas, eller supermarkeder, eller skal man spørge om det? (det andet står på hylder inde i butikken)
Jeg vil håbe at I kan rådgive da jeg egentlig har fundet resten.
Venlig hilsen,
Jacob Østergaard

Martins svar:

Du kan koebe KNO3 i Matas normalt, men magnesiumpulver, lithiumchlorid og Cubber(I)chlorid er desvaerre svaere at faa fat paa og desuden dyre. Haaber du alligevel kan faa lavet nogle af forsoegene med de kemikalier du maatte have skaffet til veje. Tak for din positive respons og pas paa dig selv naar du eksperimentere.
Mange venlige hilsner
Martin Larsen
Kemishow
PS! Skriv endelig hvis du har flere spoergsmål!

Uddybende svar fra Peter:

Hvis man tænker lidt kreativt er det også muligt at finde kemikalier der har en anden anvendelse end man egentligt lige tiltror dem. Magnesium: bruges til mange letmetalstøbelegeringer, bla. er de små "hvide" metalblyantspidsere lavet af en Al/Mg- legering, der virker rigtigt fint hvis man pulveriserer den (med en fil), derudover er en god gammeldags folkevognsmotor også lavet med et pænt magnesiumindhold. (endeligt er det muligt at finde et støberi eller en fabrik der arbejder med magnesium og købe en klods/drejespåner)
Calciumcarbonat.. (hvad vil du egentligt bruge det til?).... det er jo almindeligt kridt/kalk så det skulle være til at få fingre i. (vær opmærksom på forskellen mellem CaO, CaOH og CaCO3, der alle kaldes kalk i daglig tale)("wienerkalk" der kan købes som pudsemiddel i matas er CaOH, så vidt jeg husker)
Termitreaktionen: Grundsubstansen er rust og Al-pulver, istedet for at anvende den relativt besværlige (og giftige) tændsats af bariumperoxid og magnesium, kan man anvende en stjernekaster (evt. tre stjernekastere tapet sammen så der kommer lidt mere varme på)
Et gammelt leksikon, f.eks. "Salmonsensens Konversationsleksikon" er genialt til at finde ud af hvor kemikalier anvendes, og dermed også hvordan de kan skaffes. Prismæssigt er det heller ikke ligegyldigt hvor man skaffer stumperne, da man, lidt groft sagt, kan gange prisen med 10 hver gang man går et hak ned gennem rækken:
 • industriel brug
 • supermarked
 • materialist
 • apotek
Jeg håber de supplerende oplysninger kan hjælpe.
Med venlig hilsen
Peter

Gaseksplosion

Hej Peter !
Kan du ikke sende nogle opskrifter til os på nogle gasser som kan sprænge godt når de bliver blandet, fordi der står ikke nogle opskrifter inde på kommentarsiden.

Hilsen
Rasmus og Thomas

Svar fra Kemishow:

Hej Rasmus og Thomas
Den ligger lige på kanten af de spørgsmål vi ikke svarer på! se under: opskrifter - karbidlygte med knald. Det er vist det eneste jeg med god samvittighed kan anbefale jer. Lav den sammen med jeres lærer eller en anden voksen, og husk briller og høreværn.
At der ikke er en opskrift på kommentarsiden med gaseksplosion, passer ikke. Jeg har selv skrevet den.

Peter / Kemishow

Påvisning af nikkel i smykker

Hej Peter !
Jeg ville lige høre dig, om det forsøg der gik ud på at påvise nikkel på en ring. Hvordan var det man lavede det forsøg ?

Med venlig hilsen
Thomas

Svar fra Kemishow:

Hej Thomas
Forsøget er en opskaleret version af "apotekets nikkeltest", som går ud på at dryppe to dråber ammoniakvand (salmiakspiritus) på en vatpind, gnubbe på den genstand man vil undersøge i 30 sekunder, og så dryppe to dråber "1% dimethylglyoxim i ethanol" på vatpinden. Hvis der er nikkelioner tilstede, dannes der i basisk opløsning (og det må det jo siges at være i ammoniakvand), det postkasserøde nikkel-dimethylglyoxim-kompleks. Detektionsgrænsen er et nikkelindhold, svarende til at der frigives 0,5 mikrogram/kvadratcentimeter/uge.
I showsammenhæng bruger vi en ring af "nysølv" (kobber - nikkel legering der er en billig sølverstatning) i en petri-skål på en OHP.
Hæld rigeligt ammoniakvand over (10-15 dråber, det skal være nok til at man kan se gennem pølen oppe på lærredet), lav et andet forsøg og vend tilbage efter 5 minutter. Tilsæt så nogle dråber af dimethylglyoximen, og nyd det røde kompleks. En almindelig enkrone giver også en positiv test (værd at tænke over for de folk der render rundt med en mønt i en snor om halsen!)

:-)
Peter

Knæklys

Hej jeg er en dreng på 14 år.
Jeg vil gerne vide hvad knæklys består af og hvordan man laver knæklys, hvis man kan lave dem selv? Er det farligt at lave knæklys?
Vi skal lave nogle forsøg med det i fysik og kemi.
Kan man godt lave giga-knæklys, f.eks. i en halvanden liters coca cola flaske?
hilsen emil

Svar fra Kemishow:

Hej Emil
Princippet i knæklys er (meget kort) at en kemisk reaktion sender atomer op i en højere energitilstand, og nå de så falder tilbage, udsendes energiforskellen som en lyskvant.
I et knæklys blandes to kemikalier ved at der ligger en glasampul med det ene kemikalie, inden i et plastrør med det andet kemikalie. Når man bøjer røret knækker ampullen og de to kemikalier blandes.
Kemkalierne er ikke helt sunde, men regnes ikke som "giftige". Til gengæld er de dyre! 1½ liter vil koste et par tusind kroner at lave.
(hvad er formålet med at lave dem så store? 10 ml der lyser viser også at man kan, og der er kun en lille smule affald at komme af med bagefter. Din lærer vil også vær mere samarbejdsvillig hvis du ikke sviner for meget, og ikke ruinerer skolen)
I stedet for at give en opskrift vil jeg henvise dig til at låne bogen "Kemiske demonstrationsforsøg" af "Haagensen og Parbo". Den har en god og sikker opskrift på kemoluminiscens.

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Knæklys igen

Mojn peter
De kneklys vi skal bruge er til fiske konkurance.
Hvilket kimikaljer er det vi skal bruge?...
Opskreft på kneklys?...
Hilsen ææ kneter

Svar fra Kemishow:

Daw igen, Emil.
I snakker (skriver) godt nok lokalt!
Jeg går ud fra at det er de små frække knæklys til at sætte på fiskestænger I er ude efter?
Det der er i kommercielle knæklys er den dyre opskrift (som jeg ikke lige har, men godt kan skaffe hvis det skal være. Der ingår bl.a. pfthalater, så det er ikke sikkert jeres lærer vil lade jer røre ved den opskrift). Derudover er der ret stor afstand fra at lave et laboratorieforsøg der virker, til at masseproducere noget.
Har I haft fat i bogen med demonstrationsforsøg?
Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Fremstilling af Natriumklorat

Hej Peter, Jacob og Martin
Er det rigtigt at klorater/perklorater kan fremstilles ved elektrolyse af klorider så som NACl (bord salt) og mere spændene KCl

på Forhånd tak
Torben

Svar fra Kemishow:

Hej Torben
Det er rigtigt nok, men det er ikke nemt.
Da det er attraktive stoffer er der masser af stof om det på nettet.
Søgning på "making chlorates" på google.com gav 1300 hits.
Jeg synes processen ser lidt besværlig og ubehageligt ud, men held og lykke.

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Diverse kemikalier

 1. Hvor kan man skaffe chlorater, perchlorater og nitrater af natrium, kalium, calcium, ammonium eller barium. Rødt og gult phosphor. zink, svovl og karbid. Aluminium-, Magnesium- og Zink- og alle mulige andre slags pulvere?
 2. Kan man ikke bruge alm. pulveriseret grill-kul i stedet for trækul til sortkrudt?
 3. Et sted på siden står der at man kan lave raketbrændstof af Zink og Svovl kan man ikke også lave røg af det?
Med venlig hilsen
Mathias

Svar fra Kemishow:

Hej Mathias
 1. Zink fås ved en blikkenslager og kaliumnitrat, svovl og karbid fås i MATAS (hvis man er over 18). Alle de andre ting kan man heldigvis kun købe ved kemikaliegrossister hvis man er momsregistreret, og altså dermed har en rimeig sandsynlighed for at have en lovlig og forsvarlig anvendelse af dem. Det skyldes dels at der i tidens løb er kommet så mange håbefulde unge kemikere alvorligt til skade med de stoffer du nævner, dels at det ikke er stoffer man bruger til noget i det "almindelige" dagligdags liv. Mange af metalpulverne kan man selv fremstille med en fil :-)
 2. Kullet til sortkrudt skal være trækul med lavt askeindhold for at give det bedste krudt. Klassisk anvender man hassel eller pil. Grillkul (ikke briketter, de indeholder op til 50% sand!) er trækul og kan sagtens anvendes uden at reducere effekten væsentligt i det halvdårlige sortkrudt man selv kan lave.
 3. Blandinger af zink og svovl ryger voldsomt når de brænder (zinksulfid). Så udover at være et ikke alt for imponerende raketbrændstof, kan det også bruges til at lave (sundhedsskadelig) røg.
Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Goddag kære Kemishow

Tak for et utrolig dejligt show i Rold Skov, selvom det er ved at være et år siden. Det var utrolig sjovt og spændende at se. Nu er jeg begyndt på HTX og kan faktisk bruge noget af det, I viste. I nogle små grupper skal vi lave en varmluftballon. I min gruppe har vi tænkt os at bruge den slags napalm i viste på lejren, så mange tak for inspirationen.

Mange hilsener en kemiglad spejder =)
Morten
Svar fra kemishow:

Hej Morten
Herligt at du fik noget brugbart med hjem!
At flyve en ballon på napalm.... er det ikke lidt vildt?

:-)
Peter / Kemishow

Radioaktivt affald

Hejsa, ved I hvordan man "skaffer sig af med" eller opbevarer radioaktivt affald?(det er U-238)
P.S I STYRER!!

Svar fra Kemishow:

Hej Janni(?)
Uran man "finder" i naturen består hovedsagligt af U-238 og med et meget lille indhold af U-235. Da det er 235 der kan bruges til atomkraft og bomber, bliver der ganske rigtigt en hulens masse 238 til overs når man oprenser det (det er vel nærmere et "biprodukt" end det egentligt er det man normalt forstår ved radioaktivt affald).
Man kan dels deponere det i salthorste eller andre geologisk stabile områder, men da U-238 faktisk ikke er særligt radioaktivt, men til gengæld er tungt og hårdt, bruges det blandt andet også til panserbrydende projektiler og panser på kampvogne (men det giver en del miljøproblemer, da kamphandlinger dermed spreder uran!) Det anvends også til vægtklodser i vingespidserne på nogle fly (svingningsdæmpning) og endelig anvendes uranforbindelser til forskellige tekniske formål. En lille smule uran i glas giver en meget flot rød farve.

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Aktivt kul i stedet for trækulspulver til sort krudt

Hej Kemishow
Jeg er blevet stillet et par spørgsmål af mere teknisk karakter idag. Det drejer sig om, som indledt i emne linien, kan man bruge aktivt kul i stedet for trækulspulver?
Og angående svovlpulver og kalisalpeter, har jeg herunder en kvalitets-mærkning, som jeg ikke ved om man kan bruge til fremstilling af sortkrudt, der er fra leverandørs side angivet flg. betegnelse af svovlpulveret og kalisalpeteren:

Ad 1: Vi har kalisalpeter 99,8% med anticaking
Ad 2: Vi har svovlpulver 325 mesh dobb. raff.

Kan disse ovennævnte bruges i fremstillingen af sortkrudt?

Med venlig hilsen
Karsten

Svar fra Kemishow:

Hej Karsten
Alle tre ting er yderst velegnede. Det eneste "dagligdags" der måske er en bedre kul-kilde, er "kønrøg", et farvestof der består af helt rent og meget fint kulstof (sod).

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Hej Peter

Først, kan du nævne nogle gødningsforhandlere, hvor jeg kan købe det til en billigere penge. For gennem mit arbejde har jeg fået en pris, hvis de skulle købe det til mig gennem borup kemi, på 50 kg. for 650 kr. Den pris eller det prislag du nævner er meget billigere, så kan du anbefale nogle forhandlere. Skal jeg forstå dig korrekt sådan at det du skriver er at jeg i stedet for at kæmpe for at finde en forhandler af trækul, bare kan bruge grillkul, og knuse dette i stedet?

Med venlig hilsen
Karsten Pedersen

Svar fra Kemishow:

Hej igen
13.- kiloet er vel ikke slemt?
(Hvor store mængder tænker du på? Skal jeg blive nervøs eller har du eget kanonbatteri? Husk på at store mængder vil nedkalde stor vrede fra politiet, og store ulykker hvis det går galt)
Grillkul har et lidt højere askeindhold en idealet, men er anvendeligt. Jeg vil anbefale: "Bogen om krudt" af Barfoed og "Krudt og fyrværkerikemi" af Storborg.

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Hejsa!

hihi... Du har nok lavet lidt research.... Jeg kan i øvrigt så lige sige, at jeg også arbejder ude på Experimentarium, hvor jeg også lærte jeres show, så... :)
Jeg legede lidt forleden, efter jeg havde sendt dig en mail, og kom selv til den konklusion, at sukker-salpeter blandingen ikke ville virke... Den brænder jo ved meget høje temperaturer (der er stadig en stor sveden plet i vores gård...). I øvrigt erfarede jeg, at det giver langt det bedste resultat at smelte sukkeret og så blande salpeteren i langsomt (jeg støbte et par små røgbomber i gamle filmhylstre - det er faktisk en meget praktisk størrelse og så er de meget lette at have med at gøre...
Det selve opgaven går ud på, er at mine forældre har fået bygget en ny skorsten på deres nedlagte landbrug, og den vil de gerne have indviet... Den er som sagt ca. 7m høj, men der er dog den mulighed, at selve røgen kunne blive antændt oppe i toppen af skorstenen, så skal den ikke stige så voldsomt til vejrs.
Den opskrift du giver i dit svar. Er det en komplet opskrift med sats osv.? og er det nogle kemikalier, der er til at have med at gøre? De lyder en smule ubehagelige - jeg vil jo helst ikke forgive nogen mennesker med den røg jeg laver... Det er så dårlig stil :)
Ved du i øvrigt om en sådan blanding ville kunne antændes elektronisk med blitzen fra et engangskamera? Jeg regner med at kreile nogle fra den lokale fotohandler her en af dagene, og så få lavet nogle elektroniske tændmekanismer... Jeg ved ikke om jeg lige nu kan give mere information om selve projektet, da jeg egentlig ikke ved så meget mere selv, men jeg håber da du kan få bare lidt mening i det hele... Ellers må du lige sige til.

Med venlig hilsen Jacob

Svar fra Kemishow:

Hej Jacob
Viden er magt ;-) (men PET, Peters EfterretningsTjeneste, havde dog missed den med experimentariet) Den støbte sukker-salpeter kan endda blive endnu bedre hvis man støber et par stormtændstikker ned i massen. Så skal man bare vippe låget af, stryge tændstikkerne, og så kører den.
Opskriften på den blå røg er komplet.
Princippet er at sukker og kaliumklorat brænder og fordamper det blå farvestof.
Det der mangler i opskriften er en tændsats, der kunne være en lunte eller en stormtændstik der er sat ned i overfladen af røgsatsen, for at give varme nok til at tænde den (den kan være ret svær at få tændt).
En lignende opskrift til hvid røg anvender kartoffelmel, natriumklorat og salmiak i 1-1-1 forhold. Her er princippet også at forbrændingen sublimerer salmiakken, der så fortætter til en fin tåge af salmiak, svarende til røgen i vortex-kanonen, når den kommer ud i den kølige luft. Den virker heller ikke med salpeter, da temperaturen er så høj at ammoniakken forbrænder. Dog dannes røgen her efter det samme princip, det er blot kaliumcarbonat der sublimeres)
Generelt er farvede røge (og røg i det hele taget) ikke godt for helbredet, men da du lukker det ud i 7 meters højde, er der ingen sundhedsmæssig risiko. De farvede røge stinker som regel også afskyeligt pga. delvist forbrændt farvestof.

Elektrisk tænding:
Den nemmeste løsning er at vikle en tynd ståltråd op om en lunte eller stormtændstik, og så sætte et bilbatteri til den anden ende af ledningen.... men det er selvfølgeligt ikke så elegant.
Engangskamerablitzenheder leverer typisk 300V. Med den kondensatorstørrelse der anvendes, svarer det til 5-8 joule, nok til at det tangerer det livsfarlige og rigeligt til at få en 220V pære til at lyse!
Man skal så bare have afsat energien der hvor den skal bruges, hvilket bedst gøres ved at hovedparten af modstanden i tændkredsløbet er i .glødetråden..
Jeg har selv brugt 7 ohms SMD modstande (der eksploderer i en lille blå plasmakugle når man zapper dem) og 330 ohm, 0,2 W kulfilmsmodstande, der mere .gnistrer. når man zapper dem (ikke alle modstande er lige gode, der må eksperimenteres). Den relativt lille og hurtige gnist skal så fanges, f.eks i sortkrudt, kloratimprægneret stof eller nitrocellulose der er viklet om modstanden.
Flammen fra dette kan så tænde noget sværere antændeligt osv. Hvis hovedsatsen er nitrocellulose, er det selvfølgeligt unødvendigt at lave mange led i antændelseskæden.
Et andet muntert problem er den kontakt man bruger til at slutte strømmen. Det skal være en der kan holde til nogen smæk, ellers svejser den simpelthen sig selv sammen. (Fordelen ved 330 ohms modstandene er at det skåner kontakten)
God fornøjelse med blitzene, pas på fingrene! (det er en god ide at sørge for at blitzene er helt afladt når man håndterer dem, f.eks. gennem en 220V pære, så man ikke får rap over nallerne)

:-)
Peter / Kemishow

Hej Kemishow

Jeg er blevet spurgt om aktivt kul kan bruges, som jeg ser det er der vel intet problem med at bruge det aktive kul, på nær lige størrelsen. Men det ved i sikkert bedre end jeg.
Kan det bruges blot det knuses eller pulveriseres???????

mvh
Karsten

Svar fra Kemishow:

Hej Karsten
Præcis i hvilken sammenhæng skal det krudt bruges? Det begynder at ligne stordrift, og det er meget ulovligt! Småportioner kan vi til nød være med til kan have en akademisk interesse, men ulovligheder i større målestok vil vi ikke deltage i.
Lavt askeindhold i kullet og fin formaling er væsentligt, med 8% aske kan du stort set lige så godt bruge grillkul (læs varedeklarationer og spar penge!) www.ductape.net/~spy007/pyro.html
Er værd at læse sammen med de to "krudtbøger" jeg tidligere har anbefalet. Du er hermed underlagt "informations-embargo" indtil du har givet en god forklaring på hvad du har gang i.

Med venlig hilsen
Peter Kemishow

Iodsprit

Der står at iodsprit indeholder 7g I2 + 3g KI men hvad er I2 og KI

Flemming Svar fra Kemishow:

Hej Flemming
Hvis det er en opskrift på vores hjemmeside, er det iod og kaliumiodid. (jeg tvivler på at man kan købe iod som privatperson)

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Kaliumnitrat?

Hej igen...
Hvor skaffer man kaliumnitrat (KNO3)?
Kan I evt. skaffe noget til mig?

Hilsen Rasmus

P.S.: JERES SHOW ER BARE FOR FEDT!

Svar fra Kemishow:

Hej Rasmus
MATAS
(Hvis du er over 18, ellers må det ikke sælges, eller for den sags skyld udleveres til dig jfr. fyrværkeriloven).

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

HMTD (Hexamethylenetriperoxidediamine red.)

Hej kemishow
jeg vil bare høre jer om I kender lidt til sprængstoffet hmtd for det har jeg engang fremstillet og brugt til at lave nogle ganske virksomme polumnaer med.
jeg kan huske at de var istand til at sprænge et lille hjørne af en flise, men jeg holdt hurtigt op med at lave dem af frygt for at de skulle gå af mens jeg fremstillede dem da de jo nok ikke nøjes med at tage en finger og jeg ville bare høre jer om i også har prøvet at lave forskellige sprængstoffer udover dem i har på jeres kemiside
da jeg jo har luret at en af jer er med i enn af foreningens medlemmer er elektronikfolk).
Jeg vil også ønske dig tillykke med at du ikke kom til skade, da organiske peroxider er noget af det mest lumske man kan arbejde med. Der er bunker af eksempler på folk, der den ene dag testede et stof ved at slå på det med en hammer, uden at det sprang, og den næste dag rev det et par fingre eller en hånd af dem, da de bare rørte det.

Sprængstoffer opdeles normalt i to grupper:
Ikke-brisante stoffer, der forbrænder (deflagrerer) med højest nogle hundrede m/s. Disse stoffer virker ved at skubbe ting med deres gastryk ("krudt"), og vil, hvis de spærres inde, sprænge beholderen med overtryk. Nitrocellulose i tør og løs form er et godt eksempel.
Brisante stoffer, der når de tændes virker ved, at en chockbølge bevæger sig stoffet med lydens hastighed (3000-9000 m/s) i det aktuelle stof, og denne chockbølge formidler så forbrændingen.
"Brisant" kommer af det franske "Brisé" der betyder "knuse", og det er lige hvad chockbølgen gør når den rammer det som stoffet ligger opad. Derefter kommer gastrykket fra eksplosionen, og blæser det knuste væk. Brisante stoffer opdeles i primære, der starter detonationsbølgen når de tændes med en flamme eller slag, og sekundære der skal have bølgen leveret fra et primært sprængstof for at starte.
Trotyl og fugtig presset nitrocellulose er sekundære sprængstoffer. (Til tider ser man også stoffer beskrevet som tertiære, det er stoffer der kræver en sprængladning, som "tændladning". ANFO er et godt eksempel på et tertiært sprængstof).
Hexamethylenetriperoxidediamine er et primært stof der detonerer med ca. 4000 meter i sekundet og det er almindeligt anerkendt for at være temmeligt ustabilt og uforudsigeligt!
Når folk er kommet til skade med ikke-brisante stoffer kan de oftest renses og sys sammen igen. Er det brisante stoffer, kan kirurgen bare blive ved med at skære og smide væk, indtil han når det, der ligner friskt bøfkød, og så se hvad der kan repareres derfra.
(Jeg vil anbefale at du kigger på de ulækre billeder på linkssiden, de siger mere end 1000 ord).

KEMISHOW VIL PÅ DET KRAFTIGSTE FRARÅDE ALLE AT EKSPERIMENTERE MED BRISANTE SPRÆNGSTOFFER.

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Optisk aktivitet

Hej
Min lærer i org. kemi lavede et forsøg for at vise sukkers optiske aktivitet. Der blev lyst med en lampe gennem to pol-filtre i en 30% (w/w)sukkeropløsning. Derved opstår en spiral i alle regnbuens farver. Jeg har prøvet at eftergøre forsøget derhjemme med et pol-filter til kamera og et par polariserede solbriller samt en lommelygte, men det virker ikke.

Skal man bruge en speciel lyskilde?
mvh. Nikolaj

Svar fra Kemishow:

Hej Nikolaj
Det var en af de sværer, men Martin, en af de andre showere havde et bud og et link:

Hej Peter
Jeg har været på nettet for at søge, og fandt følgende hjemmeside: http://chemlearn.chem.indiana.edu/demos/Optical%20Activity.htm. Linket er på engelsk, men jeg vil skyde paa at Nikolai er gymnasieelev eller noget lignende. Linket nævner at der er problemer med forsøget, fordi den optiske drejning ikke er stor nok. Om man kan bruge et kamera filter til at polarisere lyset er jeg ikke klar over, men resten af hans opstilling tror jeg på. Hvis han havde to kamera filtre burde han jo kunne se om han ved at dreje dem i forhold til hinanden kan skabe konstruktiv og destruktiv interferens og på den måde eftervise at filtrene rent faktisk drejer lyset.
Linket angiver i øvrigt nogle tabelværdier for hvor meget forskellige opløsninger af sukker drejer lyset. Linket gør i øvrigt en del ud af at lave forsøget simpelt at udføre, selvom filteret dog er angivet som et demonstrationsforsøg filter man kan købe fra en eller anden grosist.
Prøv at søge på "Optical and activity and sugar" på www.google.com så får man en del hits!

Med venlig hilsen
Martin

Hej kemishow...

Først og fremmest vil jeg sige at det er en herlig side I har, og med nogle hyggelige forsøg.
Jeg har i et stykke tid prøvet at finde ud af hvordan "lyspinde" virker, det har jeg også fundet ud af vha. bl.a. www.howstuffworks.com ( fed side) og den side som I linker til (www.chem.leeds.ac.uk/delights/), men jeg har et par spørgsmål som jeg håber at I kan hjælpe mig med.
Jeg ved at man skal bruge Hydrogenperoxid og en form for oxalat-ester (en phenyl af en art?!) derudover skal man bruge enten et flourcerende eller et phosphoriserende farvestof til at synliggøre lyset, mine spørgsmål er så: Hvad er det for en Phenyl man skal bruge (jeg vil normalt påstå at jeg er temmelig god til både kemi og engelsk, men kun hver for sig, organisk kemi kan jeg også finde ud af men den formel der er inde på www.chem.leeds.ac.uk/delights/ kan jeg ikke få et brugbart trivialnavn på)?
Hvad kan man bruge af farvestoffer???
Og hvor kan man købe de forskellige ting, (Hydrogenperoxiden kan man købe i MATAS det ved jeg, men de andre ting!!!)???

Med venlig hilsen

Morten Dalgaard
PS.: håber snart der kommer flere forsøg, jeg er ved at løbe tør.

Svar fra Kemishow:

Hej Morten
Det er nok ikke nemt at skaffe de stoffer der beskrives, da det ikke ligefrem er dagligdags kemikalier.
Trivialnavnet på bis(2,4,5-trichlorophenyl-6-carbopentoxyphenyl)oxalate er "CPPO", og det er heller ikke lige normal hyldevare. Kemikaliegrossister sælger tingene, men de er temmeligt dyre.
Farvestoffet skal være et flourescerende stof, da man bruger den kemiske reaktion til at "pumpe" det med, og derefter udsender det lys. Jeg kender ikke umiddelbart andre farvestoffer end de nævnte (på www.chem.leeds.ac.uk/delights/texts/Demonstration_25.htm) men det er da sandsynligt at et farveudtræk fra en "understregningstusch" ville kunne virke.
Et husholdningskemikaliebaseret forsøg der viser kemoluminiscens kan ses på: http://mattson.creighton.edu/Cl2/
Bemærk at det anvender klor, som er giftigt!

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

PS: En opskrift på karbidkanon er på vej til hjemmesiden

Flere opskrifter!

Hej kemishow jeg kunne MEGET godt tænke mig flere opskrifter på alle mulige sjove ting med de kemikalier man kan købe i "normale" butikker.

Hilsen
Thomas

Svar fra Kemishow:

Hej Thomas
Så vidt jeg husker, har du tidligere protesteret mod at vi lagde opskrifter ud, kan du bestemme dig?
Der kommer stille og roligt opskrifter på siden. De vil dels dukke op på forsiden, dels på kommentarsiden.

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Kemoluminiscens

Hej Kemishow!!!
Okay min mors firma kan ikke skaffe CPPO så nu er der et par spørgsmål. Når i skriver at kemikalierne er dyre, hvor dyre er de så???
Jeg skal bruge så meget som muligt og helst så billigt som muligt, så hvis I kender nogle forskellige så ville jeg meget gerne have navnene, jeg er ikke den helt store researcher, jeg ved godt man skal være momsreg. men det er ikke det store problem.
Jeg er ved at lave en hjemmeside med en række hyggelige hjemmeforsøg (og nogle ikke helt så hyggelige, men der kommer sikkerhed på så en hver (undskyld udtrykket) kemitumpe kan komme ind på, så jeg ville bare vide om ikke i har nogle hyggelige forsøg der kunne komme på siden.

MVH.
Morten
HTX Randers

PS.: Endnu en gang mange tak for en absolut herrefed side.

Svar fra Kemishow:

Hej Morten
Jeg forulempede kemishow på SDU, og de var så venlige at levere den vedhæftede opskrift, der nu også kan ses på opskriftssiden.
Det er den dyre, men den er virkeligt smuk!
Grunden til at CPPO ikke kan skaffes, er at den er ustabil, og skal laves umiddelbart før den skal brugen. Den fremstilles ved at reagere phenol og oxalsyre i en normal esterificering. Oxalsyren fås i MATAS, phenolen har jeg ikke lyst til at få fingrene i!
En anden mulighed er at lave reaktionen med luminol, en opskrift kan ses her: www.pky.ufl.edu/homepages/faculty/eg/demo.html.

Den er ikke helt så kraftig, men klart billigere.
"ACR153850050 3-AMINOPHTHALHYDRAZID 98% LUMINOL : 5 g" koster 288kr ved Bie og Berntsen. Der skal bruges 0,2 gram til 2 liters reaktion, så det skulle være til at overkomme.

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Intern kommunikation:

Mail Til Kemishow SDU
Til showtræffet sidst år, lavede I en horribelt flot kemoluminiscens, der lyste hele auditoriet op.
Det eneste jeg kunne huske var, at det ikke var opskriften fra "Kemiske Undervisningsforsøg".
Har I opskriften liggende, og må jeg i så fald få den?

:-)
Peter / Århus

Svar fra Kemishow Odense:

Hej Peter
Undskyld at du måtte vente et par dage på svar, men jeg skulle lige have fundet den digitaliserede version af "opskriften".
Du vil se at der foran hvert stof er angivet tre tal i parantes, der skal forestille at angive en naturlig størrelse (mL, g osv.). En af dem er skrevet med fed, og så vidt jeg husker er det den største blanding, de andre angivelser er blot nedskaleringer!
I kan roligt lave opløsningen i mellemstørrelse. Den store blanding er forholdsvis dyr. (jeg mener at der går kemikalier for ca. 325kr per farve til den store opløsning! Ialt ca. 1000 knaster for alle tre farver :-() Ja, det er korrekt, at de kan oplyse et helt auditorie, de er fantastisk flotte, og de kan lyse op i lang tid.
Når vi medbringer kemoluminiscens til et show, laver vi som regel alle tre farver, og desuden medbringer vi knæklys, som vi kaster ud over publikum (I en mørk sal, kan man godt få publikum til at hvine når knæklysene kastes), således at publikum kan se hvor denne form for kemi har sin applikation. Held og lykke med forsøgene!

Med venlig hilsen
Allan / Kemishow Odense

Stinkbomber mm

Hej Stefan
Det var en længere omgang, så du får mine svar flettet ind i din mail, med en "#" foran mine svar.

:-)
Peter / Kemishow

Mail fra Stefan:
Hejsa Peter
Jeg er lige igang med at lave en lille tennisboldkanon, da jeg helst vil starte i de små og så måske lave en spud gun. Forresten siger du at der findes mere effektive måder at skyde ting afsted, end en karbid kanon. Hvilke? Spud Gun'en? Men den siger du jo er meget farlig. Men det er astrid vel også, med hendes meget varme flamme i fænghullet.
Og til brændstof en spud gun, kan man vel også godt bruge hydrogen, såvel som dieselstart, harlak og acetylen. Ikke fordi jeg har tænkt mig at bruge det jeg er bare lidt nysgerrig.

#Det er ikke for sjov at krudt er så populært til kanoner, der er en større energi pr volumen. I en morter kaster 25 gram krudt en 3 kilos granat 3000 meter. www.angelfire.com/art/enchanter/mortars.html Men karbidkanoner og lignende er bedre til eksperimenter og sjov. Spudguns og karbidkanoner kan være farlige, specielt hvis de er dårligt bygget af svage materialer eller man opfører sig dumt med den. Derfor advarer vi mod dem#.

Kan du sige mig hvad: "sulfate of ammonia" er?
#Ammoniumsulfat, (NH4)2SO4#

Sulfur eller Rose dust er?. Jeg ved godt at Rose dust, betyder Rose støv, men det kan jo godt have en anden betydning?
#Det skal oversættes som "rosenpudder" og er det samme som svovlblomme#

Hydrated lime er vel hydreded lim?
#Nej, det er læsket kalk#

Det er alt sammen noget jeg skal bruge til nogle hjemmelavede stink bomber. Jeg har vedhæftet opskriften, hvis du gerne vil bruge på jeres hjemmeside.
#Tak for opskriften, da vi ikke selv har testet den, og ikke kender den vil vi ikke opfordre nogen til at bruge den. Umiddelbart ser den anvendelig ud.#

Med venlig hilsen
Stefan

P.S Det stål som strøkner i afkøling med luft, skulle jeg lave nogle små jernkugler til min slangebøsse. Det er en jeg har bestilt helt fra J & L i USA, for de er de eneste, der har nogen af kvalitet.
#Her er du ude i noget af det mere seriøst ulovlige:
ULOVLIG VÅBENBESIDDELSE
Slangebøsser er forbudt i Danmark, og alene besiddelse af en koster 1000 kroner i bøde hvis det er det eneste man bliver taget for. Derudover er det ikke nogen særlig pæn plet at have på straffeatesten!
Hvorfor i alverden vil du selv støbe hærdede stålkugler? Der er ingen nytte af en hærdet kugle ved de hastigheder der kan opnås med en slangebøsse, og jeg kan ikke forestille mig at du selv vil kunne støbe kuglerne.
Hvorfor ikke få nogen udtjente kuglelejer gratis på et værksted, eller købe en "kugletang" og støbe blykugler. Det er nemmere, billigere, og bøden vil alligevel have samme størrelse når politiet tager dig med slangebøssen. Hvis jeg var dig ville jeg håbe på at de ikke åbner pakken i tolden, og skynde mig at kyle den i havnen når slangebøssen kommer.
Skulle du blive taget med slangebøssen efter at have generet en masse mennesker med en stinkbombe, tror jeg ikke 1000.- i bøde vil kunne gøre det, og du kan helt klart ikke snakke dig ud af det!#

:-)
Peter / Kemishow

Stinkbombeopskriften:

###
Kemishow kender ikke denne opskrift og kan derfor ikke anbefale at prøve
###


How to make the Smelliest stink-Bomb of ALL!
By The HitMen, Vito and Vinnie - (Whose last names end in a vowel)
Iron-sulfide stink solution is sold for 98 cents for a 1/8 ounce bottle in joke shops but for about $1.00 a quart you can make your own with little problem. The active ingredient is ammonium sulfide which stinks to high heaven like rotten eggs or a full outhouse in summertime especially if it is spilled on the floor or vaporized by an explosion or sprayer.
To make some, you mix four ounces of sulfur with eight ounces of hydrated lime in a stew pot (at least half-gallon capacity). A quart of water is added and the mess is heated and stirred until the sulfur has completely blended. The hydrated lime will sink to the bottom of the pan and yellow liquid is then poured off into a bucket.
Take the bucket outside, if you have any sense, and add one pound of sulfate of ammonia. Stir it a minute and hold your nose. Then cover the bucket with plastic wrap and let it set for about a half hour. Then pour off the liquid slowly through a cloth filter into a bottle. If you don't have an outside you can use your bathroom. Just hope no one has to go for an hour or so. The liquid is vile but it is not poison.
Sulfur may be obtained from rose dust (an insecticide) which is very high grade and makes excellent gunpowder. Rose dust has 10% inert ingredients so 10% more should be added to any formula requiring sulfur. Rose dust and sulfate of ammonia (a fertilizer) may be purchased in the garden department of a home improvement/hardware store. Hydrated lime is obtained in the building supply department where cement is sold. The total cost of the ingredients is less than ten dollars.
Stinkum is either poured on the floor, shot from a water pistol, thrown in a bottle (or light bulb) or vaporized by a firecracker in a plastic bottle. A fun method in a crowded public restroom is to go into a toilet stall and shut the door. Hold your breath and pour a large quantity on a loose wad of toilet paper. Toss the wad on the floor behind the toilet and quickly exit the restroom.

###
Kemishow kender ikke denne opskrift og kan derfor ikke anbefale at prøve
###

Slangebøsse.......ULOVLIG VÅBENBESIDDELSE????

Hej Peter
ULOVLIG VÅBENBESIDDELSE???? Det var jeg ikke klar over!! Det lyder da mærkeligt...Når man kan have en Air Softgun (splatter),hvis bare man er over 18.
Hvis man er dum og bruger den til skyde efter folk, eller sådan noget åndsvagt, kan den vel godt gøre en blind, hvis den rammer personen i øjet. Desuden, tror jeg ikke jeg vil genere nogen med den. Da jeg bor ude på landet og skyder til måls med den, altså skydeskiver!
Foresten har jeg idag lavet en af jeres hydrogen balloner. Den flyver helt fint. Da jeg var færdig med lege, hældte jeg saltsyren over nogle brændenælder, og tro det eller ej, bladene var visned ud, og stilken blev RØD, efter et par dage. Hmm...
Med venlig hilsen
Stefan

Svar fra Kemishow:

Hej Stefan
De er blevet forbudt fordi de blev populære i autonome kredse til at skyde efter politiet med, og det er desværre ofte sådan, at når nogle få er nogen idioter, går det ud over de mange der har en fornuftig anvendelse af tingene :-(
Softairguns betragtes som legetøj for voksne (luftvåben), indtil der er sket ulykker nok med dem.
Syren fra ballonforsøgene bør man samle i en dunk og aflevere på en genbrugsstation, da zinkklorid ikke er helt uskadeligt for miljøet (som brændenælderne demonstrerede det)
:-) Peter

Brintballon

Hej
Jeg var ved at prøve at lave lidt brint da jeg kom hjem igår!
Jeg puttede 1 dl saltsyre i en 1,5L cola-flaske og smed lidt zink ned til det. Det boblede lystigt og jeg fik også en fin lille pose ud af det, men der var ingen opdrift i det. Gør jeg noget forkert?
Morten

Svar fra Kemishow:

Hej Morten
1 dl konc. saltsyre og ca. 30 g zink giver ca 12 liter brint. Det kan løfte ca. 12 gram, så mit gæt er at din pose var for tung (smid den på en brevvægt og kontroller. Husk at startvægten øges hvis der kommer vand med op i ballonen).
Løsningen kunne være MERE.
Fortynd syren med lidt vand for at undgå for meget afdampning og få reaktionen til at gå langsommere. Et forslag kunne være:
2 dl saltsyre
1 dl koldt vand
60 g zink
Brug en 0.75 liters vinflaske for at undgå at miste over en hel liter brint, der står tilbage i flasken, når du tager ballonen af.
Du burde få ca. 24 liter brint.
(der skal være noget frirum i flasken for at undgå at der sprøjter for meget op i ballonen).
Overvej også at lukke posen med en strip isf en knude, og skære alt overflødig pose af, for at reducere vægten.

:-)
Peter / Kemishow

Jernopløser eller surhedsindikator?

Kære kemishow
Ved at blande ca. 3 spsk blåsten og ca. 10 korn kaliumpermanganat sammen med noget vand og masser citron blev væsken først rødlig (kaliumpermanganat), men blev så hurtig/langsom helt lysegrøn! er dette en surheds indikator eller hvad?? men da jeg ikke havde noget til at røre i væsken brugte jeg en skruetrækker da jeg havde rørt lidt rundt og tog den op igen var den blevet helt lyserødlig helt op til vandoverfladen.
jeg tror måske at den opløser jernet også.

Hilsen
Thomas

Svar fra Kemishow:

Hej Thomas
Der sker formodentligt en masse på samme tid i dit bæger.
 • Kaliumpermanganat oksiderer citronsyren, så en tynd kaliumpermanganatopløsning du tilsætter citronsyre, vil blive farveløs efter lidt tid, fordi MnO4- ionerne reduceres til farveløse Mn2+ ioner.
 • Kobber er "mere ædelt" end jern, så når du stikker en jernting (prøv med et blankt søm i ren kobbersulfatopløsning) ned i en opløsning med kobberioner (Cu2+), "bytter kobber og jern elektroner", og du får udfældet metallisk kobber (det røde lag) og får jern-ioner (Fe3+) i opløsning. 3Cu2+ + 2Fe(s) -> 3Cu(s) + 2Fe3+
Den grønne farve kan skyldes manganationer, der er grønne, eller blandingsfarven fra blå kobberioner og rødgule jernioner. Dette er mit gæt på hvad der er sket, hvis du skal vide det med sikkerhed, skal du prøve at dele dit forsøg op, så du ikke bare blander det hele, men har styr over hvad det kan være der reagerer. Prøv for eksempel:
 • Jern og blåstensopløsning
 • jern og citronsyre (hvis du brugte citronsaft i dit forsøg, kan det være alt muligt, f.eks frugtsukker eller protein der har reageret, citronsaft er ikke et rent stof)
 • jern og kaliumpermanganat
 • kaliumpermanganat og citronsyre
 • kaliumpermanganat og blåsten
 • citronsyre og blåsten
Lav et lille skema, så du kan notere hvad der reagerer, så burde der være et håndfast svar til dig.
Anvend lune og forholdsvist tynde opløsninger, så får du den hurtigste og mest synlige reaktion.
Når du har lavet de første forsøg, kan du begynde at kombinere med et stof mere.

God fornøjelse
Peter / Kemishow

Eksperimenter

Kære kemishow igen.....
Jeg har forsket lidt med det hele og fundet ud af flg. :
Blåstensopløsning alene ser det ud som at det ruster metal.
Men Blåsten og kaliumpermanganat´s opløsning ser ikke ud til at give nogen form for virkning.
Men en opløsning af overstående + citron giver grøn farve, men kan se at citronen laver grønt spor efter sig indtil at det er blandet.
Ren kaliumpermanganat + ren citron = en rød orange farve som hurtig skifter til helt klar gul farve. Jeg tror at citronen hæmmer Kaliumpermanganatet i at farve så meget.
Og væsken ser meget ud til at den ruster metal MEGET hurtigt!

Hilsen
Thomas

Svar fra Kemishow:

Hej Thomas
Tak for resultaterne.
Jeg synes det er lidt skægt at kaliumpermanganaten ender med at blive gul (brunsten, MnO2), jeg havde troet at den ville blive reduceret til Mn2+, der er farveløs (en anden organisk syre, oxalsyre, reducerer til Mn2+, en tynd oxlsyreopløsning er derfor rigtigt god til at fjerne permanganatpletter med). Det ser så også ud til at den grønne farve er resultat af blandingen af blå og gul.
Prøv at gnide på det røde lag der kommer med en glat metalgenstand, og se om det ikke bliver kobberfarvet af det.

:-)
Peter / Kemishow

Kemikaliekøb

Til Kemishow............
Vi har i vores ferie været i Eksperimentatiet, hvilket vi var meget begejstrede for.
Især kemishowet vakte min 12-årige søns interesse.
Vores problem er nu, hvor vi kan købe diverse kemikalier, når vi selv skal lave forsøg. Vi har prøvet hos Matas og Apoteket.
Kan vi købe kemikalier hos Jer eller kan I henvise til en forhandler ?

På forhånd, tak.
Ole

Svar fra Kemishow:

Hej Ole
Herligt at I nød showet!
De kemikalier der bruges i Experimentariets kemishow skulle alle kunne købes i Matas eller supermarkeder. Kaliumpermanganat sælger nogle matas´er ikke rent, men det er det ene af to kemikalier i et lille sæt til at fjerne jordslåede pletter med (se indholdsfortegnelsen)(til skumpølsebrug kan kaliumpermanganat erstattes af brunsten (keramikhandler)).
40% brintoverilte har de "ude bagved" da det er lidt for nemt at komme til skade med.
Kobbersulfat og borsyre er også matas.
Zink kan fås ved en blikkenslager (og i nogle byggemarkeder).
Saltsyre, acetone, soda, druesukker, rødkål, eddike og citronsyre fås i supermarkedet.
Flamingoplader fås i et byggemarked.
Det eneste der ikke er så nemt at skaffe er methylenblåt, det kan bestilles hjem gennem Matas eller apoteket hvis de er gode.
Desværre er der flere penge i at sælge uvirksomme rynkecremer og kosttilskud der blot skaffer folk en mere værdifuld urin, end der er i at sælge kemikalier, så der er stor forskel på hvor gode Matas'er er.
Som regel kan det betale sig at snakke med bossen i butikken, da han har en reel uddannelse.
Lithiumklorid er ikke lige til at skaffe, men både litiumcarbonat og kobbercarbonat kan fås for 100 kr / kg ved www.cerama.dk/
Det er lidt længe siden Martin og jeg skrev manualen til Exp, så skriv endeligt hvis der er mere.
(vi sælger ikke kemikalier, da det allerede er rigeligt besværligt at sælge videofilm)

:-)
Peter / Kemishow

Farveforsøget og ukrudt

jeg har også fundet ud af at de væsker man kan lave gul,rød,blå og grøn med, hvis man blander dem sammen, kan det fjerne ukrut på ca.6 timer... FAST :-)
Hilsen
Thomas

Svar fra Kemishow

Hej Thomas
Nu indeholder din opløsning jo kobber, som man ikke skal have alt for meget ud i naturen af, så jeg tror ikke den skal anbefales til køkkenhaven eller som afløser for den gode gamle "Round-Up"

;-)
Peter / Kemishow

Biodiesel

Hvorfor er der ikke lavet ret meget om at lave biodiesel !! Jeg er ved at forsøge the fulprofemethod. Men har for lidt erfaring med kemi, mere med det tekniske.
Mvh Arne

Svar fra Kemishow:

Hej Arne
Der er jo både politik og penge i skidtet!
Olieselskaberne vil ikke så gerne have andre ind på markedet, politikerne vil gerne beholde deres "Grønne skatter" og resten regner med at de nok kan tjene stygt på det på et tidspunkt, og holder deres forskning tæt til kroppen.
Der er dog folk der er mindre griske:
Folkecenteret for alternativ energivar måske værd at snakke med: www.folkecenter.dk/plant-oil/
De holder også kurser i at ombygge dieselmotorer o.l. www.videncenter.dk/BioEnergi/rapsolie.pdf
(prøv at søge på: rapsolie+motorbrændstof)

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Indånding af helium

Hej Peter
jeg har lige fået en helium ballon og så ville jeg spørge om man tager skade af at suge luft ind fra ballonen

Hilsen
bjarke

Svar fra Kemishow:

Hej Bjarke
Helium er ikke giftigt, men hvis man indånder det flere gange i træk, kan man risikere ikke at få luft nok, da det jo simpelthen fortrænger luften. Et enkelt hiv er normalt ikke skadeligt (hvis det er ren helium), men man anbefaler det normalt ikke.
"Mickey Mouse-stemmen" man får af at inhalere helium, skyldes at helium er lettere en almindelig luft, og derfor får stemmebåndene til at svinge hurtigere.
Den samme virkning kan ses hvis man lukker forskellige gasser ud gennem en fløjte. Helium og brint giver høje toner og kuldioxid giver en dybere.

:-)
Peter / Kemishow

Opskrifter til hjemmeside

Hej Peter
jeg er igang med at lave en hjemmeside sammen med min ven jens (ham kender du sikkert, fordi han har også skrevet ind mange gange) og vi ville spørge om vi må bruge jeres opskrifter til at ligge der ind.

Mange håbefulde hilsener
Bjarke

Svar fra Kemishow:

Hej Bjarke
De må I gerne, men på følgende betingelser:
Det skal fremgå helt tydeligt at opskriften er fra www.kemishow.dk , og I må _ikke_ ændre i opskrifterne.
Vi gør meget ud af at folk skal være forsigtige og tænke sig om, så hvis I har alle mulige andre opskrifter (f.eks. på fyrværkeri, sprængstoffer, rusmidler eller noget andet ulovligt på siden) er svaret nej.
Vi vil meget gerne have muligheden for at se hjemmesiden når den er kommet op at stå, så vi kan se at I har styr på copyright og sikkerhed.
...... er den sej vil vi gerne have lov til at linke til jer, og I er selvfølgeligt velkomne til at linke til os.

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Spejdersnus skynd jer

hej
ved i hvordan man laver spejdersnus i er mit sidste håb(måske ikke) men kender i den ikke for jeg SKAL bare have fat i den opskrift kender i den

hilsen
christian

Svar fra Kemishow:

Hej Christian
Nu er jeg jo en ældre lidt gnaven herre der foretrækker at tingene foregår i mit adstadige tempo, så jeg overvejede at lade den ligge et par dage bare for det principielle i det. ;-)
Spejdersnus er en blanding af lakridsekstrakt og salmiak. Begge dele kan købes i forretninger der sælger udstyr til at lave sine egne bolcher med. (f.eks. MATAS eller hobbyforretninger)
En god start er 3 dele lakridspulver til 1 del salmiakpulver (vægtdele) Eventuelt kan man oså tilsætte et par dele flormelis. Blandingen skal opbevares i en tæt lukket beholder, da den ellers trækker fugt fra luften og klumper sammen.
(varier evt lidt på opskriften til du har den blanding du bedst kan lide) Den her opskrift smager af mere end det man normalt kan købe i forretningerne, da den der sælges som regel er tilsat en masse fyldstof (mel, savsmuld og lignende)

:-)
Peter / Kemishow

Godt show!

Hvor køber i jeres midler?
det var et godt og sjovt show vi så i natur i teltet
nicklas

Svar fra Kemishow:
Hej Nicklas
Langt det meste af det vi bruger køber vi i supermarkedet og i Matas. Andre ting kan man finde lidt underlige steder, som for eksempel ved en blikkenslager (zink), en keramikforhandler (litiumkarbonat og jernoxid) og "Spejdersport" (knæklys).
Der er en del af de stoffer vi bruger, der ikke må sælges til folk under 18, men det er jo ikke til at sige om det gælder for dig.

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Knæklys

Hej Peter... Vi er to drenge på 15 år som i fysik/kemi gerne vil prøve at lave nogle knæklys... vores lærer har sagt vi godt må, vi mangler bare en "opskrift" på dem.
Svar fra Kemishow:

Davs
Der er en opskrift på reaktionen på hovedsiden (chemoluminiscens) og emnet har været flittigt diskuteret på kommentarsiden. Der burde være det I skal bruge.
Vær opmærksom på at kemikalierne ikke er helt billige.

:-)
Peter / Kemishow

Vægt?

Hej Peter!
Tak for det hurtige tip!(-:
Jeg har et lidt mere preserende problem, Både til mit projekt, men i højgrad også til andet. Har jeg både på nettet og i matas og i andre specialbutikker i Århus omr. søgt efter en vægt der er nøjagtig i visningen ned til 0,5g. Kender du til steder hvor en sådan kan findes.
Jeg er godt klar over at de digital ikke er så nøjagtige, men en mekanisk vægt efter de gamle modeller vil også være fin.

Mvh
Steffen

Svar fra Kemishow:

Hej Steffen
Den billigste nøjagtige vægt jeg kender, er en af den type hjemmeladere bruger til krudt. Max vægt er ca 10 g, til gengæld er nøjagtigheden i miligramstørrelsen. Fabrikatet "Lee" er de billigste og lige så gode som resten.
De kan fås ved jagtforretninger der sælger udstyr til genladning af patroner.

:-)
Peter / Kemishow

Ideer til Væbnermesterskabet

Kære Kemishow !
Jeg har netop været en tur rundt på nettet i min søgen efter hjælp og faldt så over jeres side, jeg må sige at jeres kemishow lyder som en rigtig god ide - kanon arbejde!
Grunden til at jeg skriver til er at vi er en flok frivillige FDFere der laver en stor internetbaseret konkurrence for børn og unge i alderen 11 - 18 år. Konkurrencen er netop startet op for anden gang, og kører på siden www.FDF.dk/mesterskabet . Vi har på nuværende tidspunkt næsten 1200 deltagere, men vi mangler inspiration - og her håbede vi at i måske kunne hjælpe.
Vi har tideligere, med stort succes, stillet opgaver af praktisk karakter som deltagerne kan løse vha. almindelige (næsten) ufarlige dagligdags ting. Følgende er et par eksempler på opgaver vi har haft stillet:
 • Hvis man, ved stuetemperatur, blander 2 del vand med 1 del sprit, kan man så antænde væsken (dampene) uden en væge?
 • Bland bagepulver med eddike eller citronsaft. Der udvikles nu en gas. Er denne gas lettere eller tungere end luft?
 • Bland 2 dl kogt vand med 1 dl rødbede eller rødkålssaft og 10 dråber citronsaft. En sølvting (en sølvske eller lignende - noget der gerne må gå i stykker) lægges i blandingen, hvor den skal ligge i mindst 20 min. Herefter tilsættes 1 tsk. groft salt. Hvad farve er blandingen nu?
Men på nuværende tidspunkt mangler vi lidt inspiration til nye spændende, sjove og overraskende opgaver - derfor håber vi at i kunne have lyst til at hjælpe os med lidt inspiration, således at vi får vist vores deltagere at naturvidenskab er sjovt og lærerigt.
Jeg glæder mig til at høre fra jer.

Med venlig hilsen
Karsten / FDF Væbnermesterskabet

Svar fra Kemishow:

Hej Karsten
Et naturvidenskabeligt elemnet i væbnermesterskabet lyder som en god ide, og i er særdeles velkomne til at plukke i www.kemishow.dk efter ideer (hvis I husker kildeangivelse)
Jeg ved imidlertid ikke hvor velegnede vores forsøg er, da de har en ret høj "spektakularitetsfaktor", og deraf følgende risiko, hvis man lader alle og enhver gå i gang med dem.
Bland de mere uskyldige kunne jo være:
 • Tilsæt saltsyre (ætsende!), eddike, danskvand, soda og flydende afløbsrens (ætsende!) til rødkålsafkog, hvilke farver får man?
 • Varm en ½ liter økologisk sødmælk (eller anden mælk) op til 40 grader, tilsæt en kvart dl eddike og rør forsigtigt rundt, hvad sker der?
Dit spørgsmål er lidt svært at besvare, da der jo er grænser for, hvad I kan tage ansvaret for at anbefale, at folk som I ikke har fysisk kontakt med, foretager sig.

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Mystisk ballonforsøg

Hej Peter!
Jeg har lavet et sjovt forsøg; jeg fyldte en ballon med gassen der kommer når en kraftig sukker opløsning i vand tilsættes gær. Jeg mener at dette er kuldioxid. derved fik jeg en "tung"ballon. Det spøjse der sker er, at hvis den ballon får lov at ligge en dag, så er den næsten tom, hvor min kontrolballon med "alm" luft holder det inde som normalt. Jeg gjorde det om, men med samme resultat?
Hvordan pokker opnås denne reaktion?

Mvh Steffen

Svar fra Kemishow:

Hej Steffen
Det er ganske rigtigt CO2 der dannes (samtidigt med at gærcellerne danner alkohol). Hvis din sukkeropløsning er for kraftig, slår du gærcellerne ihjel (osmosen tørrer dem ud). Hvis du søger på nettet efter "vinbrygning" eller "hjemmebrygning", vil du få masser af hits og kunne finde den ideelle sukkerkoncentration. eksempelvis: www.kaster.dk/martin/index.htm
(Den juridiske side af sagen: Det er helt lovligt selv at brygge øl og vin, men når man giver sig til at destillere for at opnå stærkere varer, er det skattesnyd, og man kan pådrage sig ubehageligheder fra både politi og toldvæsen).
Den umiddelbare konklusion må være at CO2 diffunderer hurtigere gennem gummiet end almindelig luft (primært N2 og O2). Umiddelbart virker det lidt syret, da CO2 er ret store molekyler, men til gengæld er partialtrykket af CO2 inde i ballonen enormt, sammenlignet med udenfor ballonen. Derfor skulle man forvente en hurtig diffusion ud af ballonen (men hvorfor har N2 og O2 så ikke travlt med at diffundere ind???)
Denne teori kunne testes ved at putte to CO2-balloner i en plastpose, klemme så meget luft ud som muligt, knalde den ene ballon, og se om den anden ballon, der nu ligger i en CO2 atmosfære, taber trykket lige så hurtigt som en der ligger udenfor posen.
En anden mulighed er, at CO2 på en eller anden måde kan vekselvirke med gummiet, og derfor diffundere hurtigere.
Beklager at svaret ikke kunne komme nærmere, måske kommer der et bedre bud fra en af de andre kemishowere når de ser mailen. I så fald skal det nok blive videresendt til dig.

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Mailing-liste?

Hej Peter!
Er der en mailing-liste man kan tilmelde sig?
Jeg går tit og støder på små sjove ting og prøver at finde en forklaring, det kunne være spændende at kunne diskutere ting, reaktioner mm. med flere.

Mvh
Steffen

Svar fra Kemishow:

Hej Steffen
Vi har ikke nogen åben mailingliste, kun kemishows interne, som vi bruger til booking, erfaringsudveksling og lignende. Det var værd at overveje om vi skulle have en eller anden form for debatforum på kemishow.dk, i stil med den VidenOm har. (de bruger rent-a-forum.dk, der koster 1500.- i oprettelse og 2000.- pr. måned, og det er lige i overkanten af kemishows budget, at lægge 24000.- om året til det formål).
Ulempen ved en mailingliste er at den kun er tilgængelig for dem der er tilmeldt, og der skulle gerne være fri adgang for alle der kommer forbi kemishow.dk, til at se hvad der er diskuteret. Derudover er der så det rent juridiske. Vi holder os langt væk fra bomber, gifte og rusmidler, og ville være nødt til at holde en vis justits med hvad der blev diskuteret på listen (det er ret nemt som det kører i øjeblikket).
Klart en ting vi vil overveje!
(der er også en "kemi" del på www.kandu.dk, men den er jeg absolut ikke imponeret af! Den lider netop af mangel på moderation, og har derfor tit mærkværdige svar på spørgsmålene)

:-)
Peter

Støbevoks

Hej Peter
Jeg falder måske lidt udenfor programmet, men der sker jo ikke noget ved at spørge... Jeg går på teknisk skole, og arbejder på guldsmedeværkstedet. Der har vi noget voks, som vi skærer en form ud af, vi derefter kan støbe efter. Ved du hvad hvad det er? Er voks plastik? eller er det naturgummi? Eller noget helt andet? Hvad er forkortelsen og er det et grundstof? Det ville være total kanon, hvis du vidste det, for det er svært at finde oplysninger om emnet. Hvis du også kendte noget til atomernes opbygning ville du bare være for sej.
Knus Stine

Svar fra Kemishow:

Hej Stine
Når man slutter med et knus, er jeg altid klar ;-)
Jeg går ud fra at jeres metode er at lave smykket i voks, støbe det ind i ildfast gips, brænde voksen ud, og så ved hældning, centrifugalkraft, vakuum eller damptryk, fylde hulrummet op med smeltet metal, der så bliver en nøjagtig kopi af den oprindelige voksdims.
Du behøver forøvrigt ikke bruge voks. Plantedele, insekter, små plastgenstande og alt muligt andet, der bare opfylder det krav at det kan brændes væk, kan sættes op på samme måde som en voksmodel, og tit give ret spændende resultater.
Jeg anvender selv bivoks. Det har den store fordel at det er nemt at arbejde med, miljørigtigt og billigt. Det er blødt ved håndtemperatur, så det er nemt at modellere. Dets største ulempe er at det ikke er helt nemt at lave fine detaljer med.
Bivoks er et naturprodukt, så det er ikke eet stof, men en syndig blanding af stoffer. Der er en oversigt her:
www.fao.org/docrep/w0076e/w0076e12.htm#4.3

Groft sagt er det en blanding af kulbrinter, fedtsyrer og fedsyre-estre.
Altså er de primære grundstoffer der indgår: C, H og O.
Jeg ved ikke hvilken type voks I anvender, men jeg vil tro at der er tale om en eller anden form for paraffin, altså lange CH2-CH2-CH2-kæder, der findes som bestanddel i råolie. Jo længere kæder, jo højere smeltepunkt. Hvis man laver kæden længere får man i rækkefølge: (Tallet i parantes er ca. antal C i kæden)

Naturgas (1) - Flaskegas (3-4) - Benzin (6-10) - Petroleum og lampeolie (ca. 15)
Parafinolie (flere) - Vaseline (endnu flere) - Paraffin (flere endnu)

Hvis man syntetiserer kæderne så de bliver rigtigt lange har man plaststoffet polyethylen, der anvendes til plastposer og lignende. En voks til fremstilling af voksmodeller skal være let at skære i, men samtidig være stærk nok til at man kan lave små detaljer. Jeg vil tro jeres voks består af en form for paraffin, tilsat længere kæder (polyetylen) for at gøre den stærkere, farve for gøre det nemmere at se detaljer (og for at kunne tage en højere pris). Vokse kan købes med vidt forskellige karakteristika, alt efter om de skal bruges til skæring, modellering eller masseproduktion hvor man trykstøber voksen i gummiforme og så brænder og støber mange modeller ad gangen (tit bruges farven også til at vise vokstypen).
Et rigtigt godt sted på nettet er www.artmetal.com hvor man tit kan finde gode svar på problemer. (jeg fandt opskriften på min egen smelteovn der)
Det lyder spændende, fortæl endeligt mere.

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow
Hej Peter! Nu har jeg gennem et par uger forsøgt at finde Magnesium. Man kan i "daglig" handel værden finde stearat eller spån. Har du/i en ide til et sted hvor det enten anvendes, Eller kan man selv kemisk fremstille det?

MVH.
Steffen

Svar fra Kemishow:

Hej Steffen
Du kan ikke selv fremstille magnesium, men må finde steder det anvendes, da du næppe kan købe ved Bie og Berntsen el.l.
Gamle folkevognsmotorer er lavet af en Mg-Al legering, så hvis du bearbejder den med en fil, har du et pulver der virker fremragende. (En lidt nemmere kilde er "de små hvide letmetalblyantsspidsere", det er samme legering)
Magnesiumstearat kan du købe i matas, det bruges til antiklumpningsmiddel når man laver bolcher. (men det er uanvendeligt til pyrotekniske formål, hvis det er glimtet man vil have)

Med venlig hilsen
Peter / Kemishow

Revideret

© Henvendelser til webredaktøren